Külföld

Öt rendőr 3 másodperc alatt 38-szor lőtt rá egy skizofrén fiatalra – utána még meg is bilincselték

rtl.hurtl.hu

2022. október 8. 13:01

A mentális problémáktól szenvedő férfi késsel a kezében rontott rá egy rendőrre, mindenki azonnal lőni kezdett. 

Meghalt egy húszéves férfi Detroitban, miután a skizofréniától szenvedő fiatalra 38-szor lőtt rá öt rendőr, nagyjából három másodpercen belül – jelentette a CNN, a rendőrség beszámolóját továbbítva. A város rendőrkapitányának elmondása szerint a rendőröket az áldozat, Porter Burks testvére értesítette, közölve a kiérkező rendőrökkel, hogy aggódik Burks és a környéken élők testi épsége miatt.

A férfi testvére azt is elmondta, hogy Burks mentális problémától szenved, és epizódja van. James White rendőrkapitány elmondása szerint a kiérkező rendőrök egyike a krízismegelőző csapat tagja volt, aminek tagjai több mint 48 órás kiképzést kapnak arra, hogy hasonló helyzeteket erőszakos megoldások nélkül megoldjanak.

A rendőrkapitány közlése szerint Burks nem volt hajlandó letenni a nála lévő kést, majd elmondása szerint „figyelmeztetés nélkül” az egyik rendőrre rontott. White közölte:

A rendőr a testi épségét féltve, valamint a többi rendőr a kollégájuk biztonságát féltve lőni kezdett.

Ezután a rendőrkapitány közlése szerint elsősegélyben részesítették a férfit, akit a CNN beszámolója szerint – követve a szokásos eljárást – még megbilincseltek, miután lelőtték.

Az eset miatt az állami rendőrség indított nyomozást, az öt rendőrt pedig annak idejére szabadságra küldték. A család ügyvédje egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a férfi halálát leginkább a mentális betegségekkel foglalkozó kórházak hiánya okozta, ami miatt a rendőrségre hárul, hogy a mentális problémáktól szenvedő emberekkel foglalkozzanak.

Az ügyvéd nem értett egyet a rendőrkapitány azon kijelentésével sem, ami szerint a rendőrségnek „magasan képzett rendőrei” vannak - írta a CNN. Az ügyvéd közölte:

Ha a kiképzés abból áll, hogy kivégeznek egyértelműen mentálisan beteg fiatal férfiakat és nőket, akkor a kiképzés nagyon elégtelen, hiányos és értelmetlen.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: PeopleImages / GettyImages

#Külföld#skizofrén#rendőrség#rendőrök#lövés#detroit

Címlapról ajánljuk