Külföld

Clinton arra kérte Orbán Viktort 1999-ben, hogy támadja meg Szerbiát – állítja Vučić

rtl.hurtl.hu

2022. október 8. 20:10

De a szerb elnök szerint Orbán ezt visszautasította.

Aleksandar Vučić szerb elnök szombati sajtótájékoztatóján kemény szavakkal illette az Európai Uniót, a nyolcadik szankciós csomagot és Horvátországot egyaránt – írja az Index a dnevnik.hr összefoglalójára hivatkozva. 

Az elnök szerint a Nyugat a koszovói problémát úgy akarja megoldani, hogy azzal megfosszák Putyint attól a lehetőségtől, hogy a koszovói helyzetet hivatkozási alapként használja fel.

Vučić azt is kijelentette, hogy Magyarország Szerbia őszinte barátja, majd felsorolta, hogy Görögország, Románia, Bulgária és Albánia is az intézkedés ellen van. Az Európai Bizottság is ezt mondta, de a döntést az Európai Unió fogja meghozni – mondta az EU-nak arról a megoldásáról, miszerint Szerbiának engednie kellene Koszovót csatlakozni a nemzetközi szervezetekhez.

A szerb–magyar barátsággal kapcsolatban Vučić kiemelte, hogy Horvátország megbízhatatlan, ami az olajszállítást illeti, éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodást, hogy megkezdjék egy 128 kilométer hosszú olajvezeték építését. Elmondása szerint országának 75 napra elegendő olaja és 95 napra elegendő benzine van. Ami a gázt illeti, Vučić szerint Szerbia rendelkezik a legnagyobb tartalékokkal.

Vučić arról is beszélt, hogy 1999-ben az amerikai elnök arra kérte Magyarországot, hogy támadja meg őket. „Ami Koszovót illeti, Magyarországnak 1999-ben szárazföldön kellett volna megtámadnia Szerbiát. Clinton arra kérte a magyarokat, hogy észak felől támadják meg Szerbiát, hogy meggyengítsék erőinket. Orbán ezt visszautasította” – mondta. 

Nyitókép: Hannah McKay - Pool/Getty Images

#Külföld#alekszandar vucsics#vucic#szerbia#bill clinton#magyarország#orbán viktor

Címlapról ajánljuk