Külföld

Mélységi ukrán dróncsapás ért egy orosz légibázist 200 kilométerre a határtól

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 7. 21:21

Az ukránok szerint a Sajkovka katonai repülőteren megsemmisítettek két Tu-22M Backfire típusú orosz stratégiai bombázót.

Ukrán dróncsapás érte a Kaluga megyei Sajkovka katonai repülőteret, ahol az orosz légierő 52. nehézbombázó repülőezredének Tu-22M Backfire típusú bombázói állomásoznak, írja a The War Zone. Ukrán források szerint két Tu-22M3 bombázó gyakorlatilag megsemmisült.

Oroszország Sajkovkában állomásozó Tu-22M-es gépei fontos szerepet játszanak az ukrajnai célpontok elleni orosz légitámadásokban, emlékeztet a The War Zone. A hatalmas költségráfordítással modernizált Tu-22M3 bombázók április 14. óta repülnek: kezdetben hagyományos bombákat dobtak, például a Mariupolban lévő Azovstal gyárra, majd később mélyebben fekvő katonai és polgári célpontok ellen már Kh-22-es vagy az újabb Kh-32-es szuperszonikus rakétákat vetettek be. Erre tekintettel érthető, hogy miért lenne fontos Ukrajnának egy vagy több sikeres csapás a Sajkovka katonai repülőtér ellen.

A Kommerszant című orosz lap meg is jegyzi, hogy ez az első ilyen mélységi támadás oroszországi célpont ellen, amióta az orosz hadsereg február 24-én támadást indított Ukrajna ellen. (Korábban számos orosz katonai és ipari létesítményt támadtak az ukrán erők az Ukrajnával határos régiókban, Brjanszk, Belgorod, Kurszk és Rosztov megyékben.)


Az oroszok egyelőre annyit ismertek el, hogy robbanás történt az ukrán határtól 200 kilométerre keletre, Moszkvától 274 kilométerre délnyugatra lévő katonai repülőtéren, de azt tagadják, hogy bármilyen kárt okozott volna az ukrán harci drón. „Nem voltak áldozatok. A repülőtér infrastruktúrája és berendezései sem sérültek meg” – közölte Vlagyiszlav Sapsa, a régió kormányzója. Orosz Telegram-csatornák szerint a drón akkor robbant fel, amikor a futópálya fölé ért, a Readovka orosz internetes lap szerint a pilóta nélküli gépet lelőtték, mielőtt kárt okozhatott volna.

Az orosz Telegram-csatornák egy fotót is közzétettek, ami szerintük azt bizonyítja, hogy a drónt lelőtték, mielőtt kárt tudott volna okozni. Oryxspioenkop, az orosz és ukrán katonai veszteségeket monitorozó oldal azonban rámutatott, hogy a bizonyító erejű(nek szánt) képek valójában egy azerbajdzsáni TB2 Bayraktar drónról készültek, amelyet a 2020-as hegyi-karabahi háború során lőttek le.


A mostani támadás nagyban hasonlít a krími szaki légibázis elleni akcióhoz, mármint annyiban, hogy az augusztusi ukrán akciót követően az orosz fél tagadta, hogy bármilyen kár esett volna az ott állomásozó harci gépekben, és csak 1-2 nappal később, a műholdas felvételek napvilágra kerülésekor vált egyértelművé, hogy rengeteg gépük veszett oda az összehangolt támadásban.

Ebből a szempontból a sajkovkai reptér elleni támadás sok részletére még várni kell, egyelőre nem világos, hogy milyen drónt vetettek be az ukránok és hogy sikerült-e érdemben kárt tenniük a reptéren lévő gépekben és harci felszerelésben. A The War Zone szerzőjének friss twitteres bejegyzése szerint már vannak friss, részleges műholdképek, ezeken nem látni robbanásnak, károsodásnak nyomát, igaz a repülőtér egyes részeit felhők takarják, és nincs is még az egész repülőtérről műholdkép:


Nyitókép: Tu-22M3 bombázók – Fotó: Alexander Beltyukov / Wikimedia Commons

#Külföld#orosz-ukrán háború#dróntámadás#oroszország#ukrajna#sajkovka#repülőtér#tu-22m#bombázó

Címlapról ajánljuk