Külföld

Észak-Korea ismét rakétákat lőtt ki Japán irányába

rtl.hurtl.hu

2022. október 6. 10:19

Az Egyesült Államok és a NATO is határozottan elítélte a kísérletet.

Észak-Korea két nappal a legutóbbi kísérlete után két újabb rakétát indított a Japán-(Keleti)-tenger irányába – közölte az MTI dél-koreai forrásokra hivatkozva. A rakétákat az észak-koreai főváros térségéből bocsátották fel.

A japán miniszterelnöki hivatal korábban a Twitter közösségi oldalon arról írt, hogy Észak-Korea feltehetően ballisztikus rakétát bocsátott fel.

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek közül néhány nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas. Az Egyesült Államok és a NATO is határozottan elítélte a kísérletet. Phenjan kedden is indított egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát. Ilyen eset utoljára öt évvel ezelőtt, 2017-ben történt, amikor egy észak-koreai rakéta átrepült a japán szigetvilág fölött. Phenjan néhány nappal később nukleáris fegyverkísérletet hajtott végre.

Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa New York-i rendkívüli ülésén nem tudott közös álláspontra jutni Phenjan keddi akciójával kapcsolatban.

Geng Suang, a kínai ENSZ-nagykövet helyettese az Egyesült Államokat tette felelőssé Észak-Korea magatartásáért, mondván, hogy Washington a múltban nem reagált megfelelően az ország atomfegyvermentesítési intézkedéseire. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete eközben azt mondta, hogy Észak-Korea a Biztonsági Tanács tétlensége miatt felbátorodott a cselekvésre. Hozzátette: Washington továbbra is kész tárgyalni Phenjannal. A nagykövet később Twitteren közölte, hogy a BT tagjai az ülés lezárása közben értesültek újabb két észak-koreai rakéta indításáról, és felszólították Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a vakmerő, provokatív és a helyzetet tovább súlyosbító magatartással, térjen vissza a párbeszédhez.

Az észak-koreai külügyminisztérium csütörtökön közleményt adott ki, amelyben az Egyesült Államokat bírálta, amiért indokolatlanul az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az észak-koreai néphadsereg jogos ellenintézkedéseit a Koreai-félszigeten a katonai feszültséget fokozó dél-koreai-amerikai közös gyakorlatok ellen. Phenjan a közleményben nem tett említést a csütörtöki rakétatesztről, de azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy komoly fenyegetést jelent a térség stabilitására az, hogy a Ronald Reagan repülőgéphordozót a Koreai-félsziget előtti vizekre vezényelte.

Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

#Külföld#japán#észak-korea#rakéta#kim dzsongun

Címlapról ajánljuk