Külföld

Videó: először találkoztak az orosz fogságból kiszabadított Azovstal-védők parancsnokai a családtagjaikkal

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2022. október 4. 14:47

Megható videót tett közzé az ukrán elnök a Facebook-oldalán arról, amikor Mariupol utolsó védőinek parancsnokai először találkoztak családtagjaikkal. Volodimir Zelenszkij telefonon köszöntötte őket, azt mondta: a legfontosabb, hogy nemcsak hősök, élő hősök. Az orosz hadifogságból kiszabadított katonák az alku értelmében a háború végéig nem térhetnek haza Ukrajnába, addig Törökországban maradnak. 

Újra találkozhattak rég nem látott szeretteikkel a Mariupol utolsó bástyájának számító Azovstal-üzem védőinek parancsnokai. Törökországban egyesülhettek újra családjukkal, miután egy nagyszabású fogolycserének hála az oroszok elengedték őket a hadifogságból.

A kiszabadított katonák között van az Azov zászlóalj parancsnoka, Denisz Prokopenko alezredes, valamint helyettese Szvjatoszlav Palamar. Szintén szabadon engedték Szerhij Volinszkijt, a 36. tengerészgyalogos dandár parancsnokát, Oleg Homenko főtisztet és Denyis Slega parancsnokot.

Volodimir Zelenszkij nem tudott személyesen jelen lenni a törökországi családegyesítésen, 

a videón viszont 1:03-nél feltűnik a felesége, Olena Zelenszka. 

Az elnök telefonon köszöntötte a katonákat.

Mindannyian büszkék vagyunk rátok, nagyon boldog vagyok, hogy a rokonaitokkal lehettek, hogy vagytok nekünk. De, ami a legfontosabb, hogy nemcsak hősök vagytok, hanem élő hősök is

– mondta Zelenszkij.

#Külföld#Videó#ukrajna#orosz-ukrán háború#Volodimir Zelenszkij#azovstal#mariupol#ma

Címlapról ajánljuk