Külföld

408 képviselő volt jelen, de 413-an szavazták meg Donyeck elfoglalását az orosz parlamentben

rtl.hurtl.hu

2022. október 4. 9:00

A házelnök szerint senkit nem kéne zavarjon plusz-mínusz egy szavazat.

A 444.hu írta meg a Meduza cikke alapján, hogy az orosz parlament alsóháza, a Duma képviselői villámgyorsan hagyták jóvá Vlagyimir Putyin államfő által aláírt rendeleteket, amelyek értelmében négy ukrajnai megyét Oroszországhoz csatolnak.

Az alsóház elnöke, Vjacseszlav Vologyin számolt be arról hétfőn, hogy a Duma egyhangúlag szavazta meg a „Donyecki” és a „Luhanszki Népköztársasággal”, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött „szerződést”.

Azonban volt némi zavar a szavazásokról bemutatott számokkal kapcsolatban:

  • Egyrészt más-más számú képviselő szavazta meg az egyes területek elcsatolását: miközben senki nem szavazott nemmel vagy tartózkodott, Donyeck és Luhanszk esetében 413 és 412 támogató szavazat érkezett, míg Zaporizzsja esetében 409, Herszonnál pedig 411 szavazat.
  • A Meduza értesülései szerint a hétfői ülésen eleve csak 408 képviselő regisztrált szavazásra.

Vologyin házelnök technikai hibának tudta be a különbséget, és arról beszélt, hogy senkit nem kellene, hogy zavarjon plusz-mínusz egy szavazat.

Nyitókép: Az Állami Duma által közreadott képen Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke, Alekszandr Zsukov első alelnök és Ivan Melnyikov alelnök az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma 2022. október 3-i ülésén Moszkvában. – Fotó: Az Állami Duma sajtószolgálata / MTI / EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#Duma#donyeck#luhanszk

Címlapról ajánljuk