Külföld

Eltűnt az orosz állami tévés, aki élő adásban kritizálta a háborút

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 19:44

Házi őrizetben várta a tárgyalását, aminek a végén akár tíz évet is kaphat. 

Körözést adtak ki az orosz hatóságok Marina Ovszjannikova, az orosz állami televízió egyik volt producere ellen, aki márciusban azzal vált az egész világon ismertté, hogy háborúsellenes táblával rohant be a televízió esti élő hírműsorába, a műsorvezető mögé. A 44 éves nőt augusztusban házi őrizetbe helyezte egy orosz bíróság, az orosz hadsereggel kapcsolatos hamis információk terjesztése miatt.

Ovszjannikova a Russia Today című orosz állami híroldal szombati közlése szerint az egyik lányával együtt megszökött a házi őrizetből, és ismeretlen helyen tartózkodik. Ügyvédje az AFP francia hírügynökségnek hétfőn elmondta, az orosz hatóságok azért adtak ki körözést a volt tévés ellen, mert „nem ott van, ahol október 9-ig lennie kellene”.

A nő tárgyalása október 9-én kezdődött volna. Ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban, akár tíz évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Ovszjannikova ellen azután indítottak eljárást, hogy július közepén magányos tüntetést tartott a Kremlnél: egy táblával a kezében tüntetett a háború ellen, amire az volt írva, hogy „Putyin egy gyilkos, a katonái fasiszták”. Mellette három véres játékbaba volt a földre fektetve.

A nőnek korábban Emmanuel Macron francia elnök felajánlotta, hogy Franciaország menekültstátuszt ad neki, vagy konzuli védelemben részesíti – írta a házi őrizetről szóló cikkében a Moscow Times című lap.

Nyitókép: Marina Ovszjannikova egy 2022 júniusában készült felvételen. Fotó:  Annette Riedl/picture alliance via Getty Images

 

#Külföld#marina ovszjannikova#eltűnt#orosz-ukrán háború#oroszország#tévés#házi őrizet#körözés

Címlapról ajánljuk