Külföld

Tömeges tragédiával végződött egy futballmeccs Indonéziában, legalább 174-en meghaltak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 2. 7:39

A két rivális szurkolótábor összeverekedett, mire a rendőrök könnygázt vetettek be. A nézők pánikba esve próbáltak menekülni, és sokakat agyontapostak.

Pánik tört ki szombaton késő este egy indonéziai labdarúgó-mérkőzésen, miután a rendőrség könnygázt vetett be a szurkolók közti verekedés megfékezésére. 129-en meghaltak, többségüket halálra taposták, jelentette az Associated Press hírügynökség.

Frissítés: az új híradások szerint 174-re nőtt a halálos áldozatok száma.

A kelet-jávai Malang tartomány Malang városában található Kanjuruhan stadionban a két rivális futballcsapat több szurkolója is egymásnak esett, miután az indonéz első osztályban játszó Persebaya Surabaya 3-2-re legyőzte az Arema Malangot.

A verekedés közvetlenül a mérkőzés befejezése után kezdődött. A rohamrendőrség megpróbálta feloszlatni a verekedést. Eközben könnygázt vetettek be, hogy véget vessenek a rendbontásnak, ez azonban pánikot okozott a szurkolók körében, közölte Nico Afinta kelet-jávai rendőrfőnök.


Nézők százai kezdtek egyszerre futni az egyik kijárati kapuhoz, hogy elkerüljék a könnygázt és a gumibotozó rendőröket. A tömegben eluralkodott a pánik, a káoszban rengeteg embert agyontapostak, az összepréselődött emberek közül sokan megfulladtak. A stadionon kívül is folytatódott a zavargás, a szurkolók autókat gyújtottak fel, összecsaptak a rendőrökkel.

34-en a helyszínen életüket vesztették. Több mint háromszáz embert vittek a közeli kórházakba, közülük sokan útközben, vagy később a kezelés közben haltak meg.

Tömeges tragédiával végződött egy futballmeccs Indonéziában, legalább 129-en meghaltak
Fotó: Aman Rochman/Anadolu Agency via Getty Images

A halálos áldozatok száma valószínűleg még emelkedik, mivel a sérültek közül sokak állapota válságos.

Az indonéz híroldalak közül néhány egyértelmű rendőri túlkapást emleget, mivel a FIFA szabályzata tiltja könnygáz bevetését a futballstadionokban. 

A futballtörténelemben ez a második legtöbb halálos áldozattal járó tragédia, az 1964-es limai stadioni zavargás után, ahol szintén könnygáz rendőrségi bevetése okozott gyilkos pánikot.

#Külföld#indonézia#futball#meccs#pánik#könnygáz#rendőrség#verekedés

Címlapról ajánljuk