Külföld

Több száz kilónyi TNT-nek megfelelő robbanások okozták a gázvezetékek sérüléseit

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 30. 18:18

Svédország és Dánia pénteken benyújtotta az ENSZ-nek az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szándékos támadásokról szóló hivatalos jelentésüket.

Több száz kilónyi TNT-nek megfelelő tenger alatti robbanások idézték elő az Északi Áramlat-1 és az Északi-Áramlat-2 gázvezetékek balti-tengeri szakaszán bekövetkezett négy szivárgást, áll a Svédország és Dánia által az ENSZ-nek pénteken benyújtott hivatalos jelentésben.

A robbanások magnitúdóját a Richter-skála szerinti 2,3, illetve 2,1 fokozatúnak mérték, ami feltehetően több száz kilónyi robbanószernek felel meg

– áll a két skandináv országnak az ENSZ Biztonsági Tanácsához küldött jelentésében. A testület pénteken tart ülést a kérdésről Oroszország kérésére, írja az MTI.

Valamennyi rendelkezésre álló információ azt jelzi, hogy ezek a robbanások szándékos cselekedet következményei

– írta a két kormány az ENSZ főtitkárához intézett levélben. Esetleges felelőst azonban nem neveznek meg. 

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója pénteken azt mondta, hogy a Nyugat áll az Észak-Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött, és erre Oroszországnak bizonyítékai is vannak.

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre. Két szivárgás Svédországhoz, a másik kettő pedig Dániához tartozó kizárólagos gazdasági övezetekben történt.

Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezeték (Északi Áramlat-1 és -2) sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik. A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét.

A jelentés szerint várhatóan vasárnapra sikerül megszüntetni az Északi Áramlat-1 szivárgásait. A dán energiahivatal pénteken közölte: az Északi Áramlat-2-t üzemeltető cég tájékoztatása szerint várhatóan szombaton szüntetik meg a szivárgást ezen a gázvezetéken.

Nyitókép: Swedish Coast Guard Handout /Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#északi áramlat#szabotázs#dánia#svédország#ensz#oroszország

Címlapról ajánljuk