Külföld

Kijev gyorsított ütemű NATO-tagságért folyamodik

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 30. 17:42

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken arról beszélt, hogy Ukrajna és a NATO gyakorlatilag már szövetségesek, a következő lépés nem lehet más, mint hogy jogilag is azzá váljanak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte fel a NATO-t, hogy gyorsított eljárásban vegye fel tagjai közé Ukrajnát.

Az ukrán elnök pénteki videóbeszédében elmondta, hogy a NATO és Ukrajna már de facto szövetségesek, és most azt kérelmezik, hogy de jure is azok legyenek, lehetőleg minél hamarabb.

De facto már befejeztük a NATO-hoz vezető utat. De facto már bizonyítottuk a szövetség szabványainak interoperabilitását, ezek valósak Ukrajna számára, valósak a harctéren és kapcsolataink minden terén. Bízunk egymásban, segítünk egymásnak és megvédjük egymást. Ez az, amit de facto a Szövetség jelent. Ma Ukrajna azt kérelmezi, hogy de jure is legyen.

Zelenszkij szerint Ukrajna NATO-tagsága összhangban lenne az euroatlanti közösség védelmének jelentőségével. Ezért arra kéri a NATO-t, hogy dyorsított eljárás keretében vegye fel az észak-atlanti katonai szövetség tagjai közé Ukrajnát.

Tudjuk, hogy ez lehetséges

– mondta az elnök, és emlékeztetett arra, hogy Finnország és Svédország idén tagsági cselekvési terv nélkül kezdte meg a csatlakozást a szövetséghez.

Ez így igazságos. Ukrajna számára is ez a tisztességes

– mondta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán államfő megjegyezte, tisztában van azzal, hogy ehhez a szövetség valamennyi tagjának konszenzusára van szükség, és felajánlotta, hogy amíg ez megtörténik, az ukránok által kidolgozott Kijevi Biztonsági Paktum Európa biztonságát célzó javaslatait a maguk részéről betartják.


Zelenszkij tévés beszédére azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin elnök tévébeszédében bejelentette: Oroszország négy ukrán megyét csatol saját területéhez. A csatlakozási szerződést a szakadár „Donyecki Népköztársaság” és a „Luhanszki Népköztársaság” vezetői, valamint Herszon és Zaporizzsja orosz erők által megszállt részeinek vezetői már alá is írták. 

Svédország és Finnország NATO-csatlakozása, amiről Volodimir Zelenszkij említést tett, gyakorlatilag már csak Magyarországon és Törökországon múlik.

#Külföld#orosz-ukrán háború#Volodimir Zelenszkij#ukrajna#nato#nato-tagság

Címlapról ajánljuk