Külföld

Videókon milyen pusztítást végzett Florida történetének „leghalálosabb" hurrikánja

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 30. 10:25

Még nem lehet tudni, hogy mennyi áldozata van az amerikai állam partvidékét egyes helyeken teljesen letaroló Ian hurrikán tombolásának. 

Florida történetének „leghalálosabb” hurrikánja volt az amerikai államra szerdán lecsapott Ian – közölte Joe Biden amerikai elnök. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyien haltak meg a vihar miatt, ami az amerikai állam partvidékét egyes helyeken teljesen letarolta.

A legsúlyosabb károkat Fort Myers kikötővárosban okozta a hurrikán, amelynek tengerparti részét szinte teljesen letarolták a több méter magas hullámok és a széllökések. A város polgármestere, Kevin Anderson egy telefonon adott interjúban közölte, hogy a település még csak hasonlót sem tapasztalt meg, a pusztítás óriási, az emberek a kötelező kitelepítési rendelet után még nem térhetnek vissza lakóhelyükre, hogy felmérjék, mi maradt otthonukból. Hozzátette ugyanakkor, hogy Florida lakói nagyon „ellenálló” emberek.. 

Egy, a város partvidékén készült videón csak törmelékhalmokat lehet látni.

A törmelékekkel teli utcákat megtépázott házak szegélyezik. 

 

A pusztítást a levegőből lehet a legjobban látni:

Az utcákat a kikötőkből elszabadult hajók roncsai borítják

Videókon milyen pusztítást végzett Florida történetének „leghalálosabb
Fotó:  Eva Marie Uzcategui/Bloomberg via Getty Images

Kezdődik a mentés

Joe Biden Washingtonban a Szövetségi Válságkezelő Központban közölte, hogy amint az időjárás lehetővé teszi Floridába utazik, ahol találkozik DeSantis kormányzóval. Az elnök csütörtökön Florida állam érintett megyéiben súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett, ami megkönnyíti a szövetségi támogatások folyósítását a mentési és helyreállítási munkákra.

A floridai válságkezelési központ közlése szerint a mentés-kutatási munkák szempontjából a következő három nap kritikus lesz. A vihar elvonulása után az államba visszatért a hőség, ami nehezíti a mentést.

Az állam hurrikán-sújtotta részén a beszámolók szerint több ezer ember vesztette el lakóhelyét, a Nemzeti Gárda egységei és helyi szakemberek dolgoznak a vízzel elöntött, illetve szélviharral érintett településeken, kutatnak a romok között.

Az Ian hurrikán szerdán helyi idő szerint délután 3 órakor érte el Florida délnyugati partját 4-es erősségű hurrikánként, óránként 250 kilométeres sebességű széllökésekkel. Ez volt minden idők negyedik legerősebb hurrikánja, amely elérte Floridát. A vihar csütörtök reggelre északkeleti irányban vonult végig Floridán, miközben trópusi viharrá szelídült, ugyanakkor a vihart kísérő özönvízszerű esők árvizeket okoztak. A várakozások szerint a vihar pénteken újra hurrikánná erősödik, és 1-es fokozatú hurrikánként érheti el Észak-Karolina állam partjait.

Nyitókép: Fort Myers Beach az Ian hurrikán pusztítása után. Fotó:  Joe Raedle/Getty Images

#Külföld#ian hurrikán#florida#egyesült államok#természeti katasztrófa

Címlapról ajánljuk