Külföld

Itt a nagy csokiháború: a svájci bíróság a Lindt-szerű csokinyuszik megsemmisítésére kötelezte a Lidl-t

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 29. 17:37

A Lidl nyúl túlságosan hasonlít a Lindt nyúlra.

Jogi győzelmet ünnepelhet a Lindt & Spruengli prémium csokoládégyártó által készített, fóliába csomagolt arany csokoládényuszi, miután a svájci legfelsőbb bíróság kimondta, hogy védelmet élvez a másolatokkal szemben, beleértve a Lidl által gyártott terméket is – írja a Guardian.

A zürichi szövetségi bíróság arra kötelezte a német üzletláncot, hogy hagyjon fel a nyúl alakú édesség értékesítésével, és semmisítse meg az összes megmaradt készletét.

A Lindt csokoládényuszi – aranyszínű fóliába csomagolva, piros szalaggal és kis csengettyűvel, guggoló testtartásban ülve – különböző méretekben kapható, és a svájci márka egyik legkelendőbb terméke, különösen húsvétkor.

A szövetségi bíróság döntése hatályon kívül helyezte egy svájci kereskedelmi bíróság tavalyi döntését, amely a Lindt ellenében hozott ítéletet.

A csokoládégyártó az ügy részeként olyan felméréseket nyújtott be a bírósághoz, amelyek azt mutatták, hogy az Aranynyuszi jól ismert a közönség körében – mondta a szövetségi bíróság, hozzátéve, hogy a Lindt és a Lidl nyulak valószínűleg összetéveszthetők, még akkor is, ha vannak köztük különbségek. 

Mutatjuk:

A svájci bíróság a Lindt-szerű csokinyuszik megsemmisítésére kötelezte a Lidl-t
Annette Riedl/picture alliance via Getty Images / LIDL

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Lidl nyuszikészletének megsemmisítése arányos „büntetés”, különösen, hogy ez csak a formára vonatkozik: tehát a nyuszikat be lehet olvasztani és valamilyen módon újra fel lehet őket használni. 

A Lindt az elmúlt években többször is bíróság elé állt, hogy megvédje népszerű csokoládéját, amelyből évente több tízmillió darabot ad el.

A vállalat 2000-ben védjegyet kért a nyuszi háromdimenziós formájára, amelyet a következő évben meg is kaptak.

Nyitókép: Annette Riedl/picture alliance via Getty Images

#Külföld#csoki#csokoládé#csokinyuszi#Lidl#lindt#arany csokinyuszi#bíróság#svájc

Címlapról ajánljuk