Külföld

Zelenszkij: Ukrajna megvédi az orosz megszállás alatt élő állampolgárait

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 9:01

Az ukrán elnök szerint az elfoglalt területeken tartott népszavazás annyira átlátszó volt, hogy még csak „népszavazásutánzatnak” sem lehet nevezni. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Ukrajna meg fogja védeni az elfoglalt ukrán területeken élő állampolgárait, miután az ott megrendezett népszavazáson a hivatalos eredmények szerint szinte minden résztvevő a függetlenedés mellett döntöttek. Zelenszkij a Telegramon közzétett üzenetében kijelentette:

Ez a színjáték az elfoglalt területeken még csak népszavazásutánzatnak sem nevezhető.

Az oroszok által megszállt Luhanszkban, Donyeckben, Zaporizzsjában, Herszonban pénteken kezdődött a népszavazás. A helyi hatóságok által közzétette eredmények szerint a választók elsöprő többsége az elszakadás mellett döntött:

  1. Donyeck – 99,2 százalék.
  2. Luhanszk – 98,4 százalék.
  3. Herszon – 87 százalék.
  4. Zaporizzsjá – 93,1 százalék.

A népszavazás eredményeit a nyugati országok és Ukrajna nem fogadja el, mert az nem tekinthető szabadnak. A beszámolók szerint fegyveres katonák ellenőrzték, hogyan szavaznak az emberek, a választási helyiségeket orosz zászlókkal díszítették fel, a szavazólapokat boríték nélkül kellett berakni az átlátszó urnákba és választási csalásokról készült videók is terjedtek.

Nyitókép: Szavazólapot adnak le a megszállt ukrán területeken tartott népszavazáson. Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#megszállás#népszavazás#Volodimir Zelenszkij#oroszország

Címlapról ajánljuk