Külföld

Hszi Csin-pinget letartóztatták, bukik a kínai rezsim – 2022 eddigi legnagyobb kamuhíre szülte a legviccesebb mémeket

Dévai LászlóDévai László

2022. szeptember 26. 12:07

Indiában rengetegen elhitték, hogy Kínában a feje tetejére állt a világ. Az eredmény: mára elöntötték a közösségi oldalakat a trauma viccesebbnél viccesebb feldolgozásai.

Az indiai sajtóban és a Twitteren a hétvégén elindult egy álhírlavina, amely szerint Hszi Csin-pinget, a kínai kommunista diktatúra fejét háziőrizetbe vették, miután a kínai hadsereg puccsot hajtott végre az országban. 

Az egész onnan indult, hogy Csao Lancsien Egyesült Államokban élő kínai újságíró a Twitteren arról posztolt, hogy Kínában elkezdtek mindenféle magyarázat nélkül repülőjáratokat törölni.

Az ellenőrizetlen sztorit elsősorban a kínai Falun kung vallási szervezet által finanszírozott oldalak vették át és göngyölítették tovább. A történetet továbbfűzte Jennifer Ceng kínai médiaszemélyiség is. Ő egy rövid klipet is posztolt a témában, amelyen az látható, hogy katonai konvojok haladnak Peking felé.

A pletykát csak erősítette, hogy Hszi Csin-ping azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, mióta visszatért egy üzbegisztáni csúcstalálkozóról. A valóság ezzel szemben az, hogy a szigorú kínai járványvédelmi szabályoknak megfelelően a kínai elnök karanténban volt. A katonai aktivitásról és a járattörlésről szóló hírek elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy nagyon sokan elhiggyék: megbukott a kínai vezetés.

Mint kiderült: az említett járattörlések Kína zéró covid stratégiájának köszönhetők a leginkább. 

Hszi eltűnése érthetően feszültséget keltett, de a szakértők szerint ha valaha is puccs lesz Kínában, az nem járatok törlésével fog kezdődni, és pláne nem a katonaság által fog végbemenni. Az egész ügynek a Der Spiegel újságírója vetett véget, aki a Tienanmen térről jelentkezett be, hogy megmutassa, milyen káosz van az államcsíny után Kínában.

Az egy hétvégéig tartó puccsos álhírnek mindenesetre volt pozitív hozadéka is, a Twitteren remek mémek készültek a megbukó Hszi Csin-pingről és a feldarabolódó kínai rezsimről. Jelentés a frontról:

Készültek Kína feldarabolására is variációk:

És a Micimackónak csúfolt, megbukott Hszi Csin-pingről is előkerültek exkluzív felvételek:

Nyitókép: TheWuhanClan / Twitter

#Külföld#Hszi Csin-ping#kína#államcsíny#letartóztatás#hoax#álhír#india#mém#fake news

Címlapról ajánljuk