Külföld

Szijjártó elárulta, miről egyeztetett az orosz külügyminiszterrel New Yorkban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 25. 7:56

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában számolt be az ENSZ-közgyűlésen történtekről. Szijjártó Péter és Szergej Lavrov Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről egyeztettek.

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában részletesen beszélt arról, hogy milyen témákat érintettek Szergej Lavrovval az ENSZ Közgyűlésének New Yorkban tartott ülésén, ahol az uniós külügymiszterek közül ő egyedül ült le tárgyalni az orosz külügyminiszterrel. Többek között Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről esett szó az orosz-magyar diplomáciai találkozón, írja az MTI.

„Én a párbeszédet, a tárgyalást értéknek tartom, úgy tűnik, hogy ezzel nincsen mindenki így ebben a helyzetben” – mondta a miniszter, utalva arra, hogy a találkozón az EU-s külügyminiszterek közül egyedüliként találkozott az orosz diplomácia vezetőjével. (Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, a találkozóra egy olyan teremben került sor, aminek a faláról az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról készült portré lógott.)

Szijjártó elárulta, hogy miről egyeztetett az orosz külügyminiszterrel New York-ban
Az orosz elnök szemmel tartotta a magyar minisztert – Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

„Nagyon csalódott vagyok. Nem is értem azokat a nyugati kollégákat, akik szerint rossz ötlet a párbeszéd. Én azt gondolom, hogy ha a kommunikációs csatornákat, a diplomáciai csatornákat elzárjuk, véglegesen feladjuk és elveszítjük azt a reményt, hogy ennek a háborúnak egyszer vége lesz” – fogalmazott a miniszter, aki sajnálatát fejezte ki, hogy a közgyűlésen nem jöttek létre olyan tárgyalások és megbeszélések, amelyek eredményeként közelebb juthattak volna az ukrajnai háború lezárásához.

Ami Magyarország energiaellátását illeti, az orosz Gazprom továbbra is szállít földgázt Magyarországra, és a korábban megkötött szerződéses mennyiségen felül minden nap 5,8 millió köbméter plusz gáz szállítását teljesíti. Ezzel Magyarországon eddig az éves fogyasztás 41 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt tudtak betárolni. Ezzel szemben Európában az éves fogyasztásnak csak 23 százalékát tudják fedezni a jelenleg felhalmozott és tartalékolt földgázkészletek, mondta Szijjártó.

A paksi atomerőmű bővítéséről szólva azt mondta, a létesítési engedély után „fel tudjuk pörgetni” a munkálatokat, és még mindig reális, hogy a jövő ősszel megkezdődik az építkezés és 2030-ra elkészül az újabb reaktorblokk.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook oldala

#Külföld#magyarország#oroszország#szijjártó péter#Szergej Lavrov#orosz-ukrán háború#ensz#paksi bővítés#gázszállítás

Címlapról ajánljuk