Belföld

Vlagyimir Putyin-portré alatt egyeztetett Szijjártó Péter Szergej Lavrovval

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 8:26

Putyin mozgósítása után néhány nappal a magyar külügyminiszter kezet rázott orosz kollégájával. Mint közölte, szerinte csak párbeszéddel teremthető meg a béke. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is egyeztetett New Yorkban az ENSZ közgyűlésén.

A feleket ráadásul – mint ahogyan arra a hvg.hu felhívta a figyelmet – egy olyan terembe invitálták, aminek a faláról az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról készült portré lógott.


Szijjártó Péter azt mondta „a háborús inflációra és az elszabaduló energiaárakra egyetlen megoldás van: a béke”. 

Az uniós külügyminiszterek közül egyedül a magyar tárgyalt az orosz kollégájával.

„Erre persze lehet, hogy most otthon majd főleg az ellenzéki képviselők, megmondóemberek vagy az ellenzéki sajtó képviselői azt mondják, hogy akkor én is minek találkoztam Szergej Lavrovval, de én azt gondolom, hogy a béke párbeszéd nélkül nem fog létrejönni. Hogyha az elkövetkezendő időszakban a békéről nem jönnek létre tárgyalások, akkor a világ még súlyosabb következményekkel fog szembesülni, amiket jó lenne megelőzi” – fogalmazott.

Szijjártó Péter azt mondta, a Gazprom továbbra is zavartalanul szállít Magyarországra, valamint a szerződéses mennyiség feletti megállapodásnak köszönhetően minden nap az 5,8 millió köbméter plusz gázszállítást is teljesíti. A Török Áramlat gázvezeték mára a legmegbízhatóbb szállítási útvonallá vált Oroszország és Európa között, miközben az északi és nyugati irányokból már alig van ellátás – közölte. 

Magyarországon már a 41 százalékot közelíti a gáztározók töltöttsége az éves fogyasztás arányában.

Azt is megismételte, hogy Pakson az új reaktorblokk 2030-ban kezdhet el működni.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Belföld#Szergej Lavrov#szijjártó péter#ensz#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk