Külföld

Kanada felé tart az ország történetének legnagyobb vihara

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 21:28

Fiona eléri Kanadát is.

Kanadai tisztviselők arra figyelmeztették az ország keleti tartományainak lakosait, hogy készüljenek fel partmenti áradásokra és áramkimaradásokra – közölte a BBC. A Fiona nevű hurrikán várhatóan szombat reggelre éri el Kanada partjait. Mindeközben Floridát is hurrikánveszély is fenyegeti, miután egy különálló trópusi ciklon alakult ki a Karib-tengeren.

A Fiona hurrikán, amely jelenleg 3-as erősségű, a hét elején nagy pusztítást végzett Puerto Ricóban és a Dominikai Köztársaságban, sokan még mindig áram és víz nélkül vannak.

A Karib-térségben összesen öt áldozatot követelt a Fiona hurrikán, Puerto Ricóban és Dominikai Köztársaságban ketten-ketten, Guadeloupében pedig egy ember vesztette életét.

A kanadai tisztviselők és meteorológusok sürgetik a lakosságot, hogy készüljenek fel a viharra, amely először Új-Skóciát, a tartományokat, a Prince Edward-szigetet és Új-Fundlandot fogja elérni. A régióban nagy mennyiségű csapadékra számítanak, ami nagyban növeli az áradások esélyét.

A vihar várhatóan súlyos és pusztító széllökésekkel fog megérkezni, szökőárra és magas partmenti hullámokra kell készülni.

– mondta az egyik illetékes.

Az igazán veszélyes hurrikánok Kanadában ritkák, mivel a viharok általában elveszítik az erejüket mire elérik az országot. A régióban végzett előrejelzések szerint ezúttal nem ez fog történni, mivel a Fiona közel sem lassult le annyira, mint ahogyan azt várták.

Nyitókép: illusztráció; a Fiona hurrikán a Karib-térség fölött / Getty Images

#Külföld#kanada#fiona hurrikán#hurrikán#vihar

Címlapról ajánljuk