Külföld

Szijjártó átadta Trump vejének a Magyar Érdemrend középkeresztjét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 22. 20:08

Jared Kushnert, Ivanka Trump férjét 2022. március 15-én tüntette ki a kormány a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése terén elért eredményeiért.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Jared Kushnernek, Donald Trump volt amerikai elnök főtanácsadójának – aki egyben lánya férje is – csütörtökön New Yorkban.

Az MTI híre szerint Donald Trump vejét a magyar-amerikai kapcsolatok megerősítése és a közel-keleti béke érdekében végzett munkájáért tüntette ki a magyar kormány még az év elején, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmával.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy napjainkban, a második világháború óta nem látott súlyosságú kihívások közepette, a jelenlegi biztonsági körülmények között megnőtt a jelentősége azon kezdeményezéseknek és személyeknek, akik sikeresen dolgoznak a békéért. Szijjártó Péter Ivanka Trump férjét a „béke diplomatájának” nevezte, aki az úgynevezett Ábrahám-megállapodások tető alá hozásával jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy békét teremtsen a közel-keleti térségben.

Szijjártó Péter kijelentette azt is, hogy Donald Trump elnöksége alatt volt a legjobb a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között:

Márpedig ez nem magától alakult ki, hanem dolgozni kellett érte, és ebben Jared Kushnernek nagy szerepe volt.

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint egyébként ha Donald Trump nyerte volna meg az előző amerikai elnökválasztást, akkor valószínűleg nem tört volna ki a háború Ukrajnában.

A közelgő amerikai félidős választások kapcsán Szijjártó Péter leszögezte, hogy mivel a magyar kormány a kölcsönös tiszteletre alapozza a külpolitikáját, így nem akar nagyon belemenni a témába, hogy ne merüljön fel a beavatkozási kísérlet gyanúja, de egyértelműen szurkolnak a Republikánus Pártnak.

Jared Kushner köszönőbeszédében azt mondta, hogy eleinte azt hitte, Európa sokkal aktívabb partner lesz a közel-keleti béketeremtést célzó erőfeszítések terén, azonban „mindenki csak ugyanazokat a frázisokat hangoztatta, ugyanazzal akart tovább próbálkozni sikertelenül”. Szijjártó Péter ezzel szemben partnernek mutatkozott, jó ötletei voltak, hasznos javaslatokat tett, és azt mondta neki, hogy ha változást akarnak elérni, akkor mással kell próbálkozni, mint ami addig nem működött. 

Amikor Európa részéről segítségre volt szükségünk, először mindig Pétert hívtam fel

– fogalmazott Jared Kushner.

Nyitókép: MTI/KKM

#Külföld#donald trump#szijjártó péter#jared kushner#Magyar Érdemrend középkeresztje#kitüntetés

Címlapról ajánljuk