Külföld

A királyi család kivágat öt részt II. Erzsébet királynő temetésének közvetítéséből

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 22. 18:30

A műsorszolgáltatók és a Buckingham-palota közötti megállapodás értelmében öt rövid videót kivontak a forgalomból.

A brit televíziós csatornák vétójogot adtak a Buckingham-palotának a II. Erzsébet királynő temetéséről készült felvételek felhasználására – írja a Guardian

A hírtelevíziókkal kötött megállapodás részeként a királyi családnak jogában állt kérni, hogy a Westminster-apátságban és a Windsor-kastélyban tartott gyászszertartáson készült egyes felvételeket ne használják fel újra.

A királyi személyzet az esemény alatt üzeneteket küldött a BBC-nek, az ITV Newsnak és a Sky Newsnak azon felvételek időbélyegzőivel, amelyeket szerettek volna kivágatni a jövőbeli hírműsorokból és a közösségi médiaklipekből. Ennek eredményeként öt rövid videót, amelyen a királyi család tagjai szerepelnek, kivontak a forgalomból.

Bár a részek viszonylag rövidek voltak, a döntés, hogy a csatornák vétójogot adtak a palotának arra vonatkozóan, hogy milyen felvételeket használjanak fel, némi feszültséget okozott a tudósításon dolgozó újságírók körében. 

A palota iránymutatást adott arról, hogy milyen felvételek és fotók tekinthetők elfogadhatónak, és külön kérte, hogy ne avatkozzanak bele a királyi család egyes tagjainak gyászába. Más videofelvételeket, például azt, amelyiken egy férfi a királynő koporsójára támadt, szintén nem használhatják fel a műsorszolgáltatók.

A temetés vágatlan, „élőben” közvetített adása egy hónapig maradhat fenn a BBC iPlayer szolgáltatásán. 

A nemrégiben elhunyt hírességek családjai gyakran küldenek előzetes kéréseket a médiának, hogy tisztelettudóan tudósítsanak szeretteik temetéséről, és bár a műsorszolgáltatók ügyelnek arra, hogy ne zavarják meg a gyászt, a felvételek utólagos megvétózása szokatlan eljárásnak tekinthető – emlékeztet a Guardian. 

A közvetítést használó más hírügynökségeknek meg kellett ígérniük, hogy a temetésről készült közösségimédia-felvételek „ünnepélyesek és méltóságteljesek” lesznek. Egy másik feltétel az volt, hogy a felvételeket csak hírműsorokban lehet felhasználni, szórakoztató műsorokban nem. Arra vonatkozóan is voltak feltételek, hogy hol lehet közvetíteni a temetést: a család többek között nem engedélyezte, hogy a megemlékezés egyes részeit online videoplatformokon, például a TikTokon közvetítsék. 

A királynő temetésének közvetítése a brit televíziózás történetének egyik legnagyobb szabású együttműködése volt, a csúcsnézőszám közel 30 millió volt. A BBC az ITV-vel és a Sky News-szal összefogva biztosította a megfelelő számú kamerát és közvetítőberendezést, miközben a királynő koporsója a Westminsterből Windsorba tartó utolsó útját tette meg.

Az aznapi közvetítést a BBC Studios, a BBC kereskedelmi műsorszóró részlege koordinálta, nem pedig a híradós részleg.

Nyitókép: Bryn Colton/Getty Images

#Külföld#ii. erzsébet királynő#erzsébet királynő#temetés#közvetítés

Címlapról ajánljuk