Külföld

Megrendítő felvételek: 230 cet vetődött partra Tasmania nyugati partjainál

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 12:13

Mintegy 230 cet vetődött partra az ausztráliai Tasmania nyugati partjainál található Macquarie közelében szerdán, néhány nappal azután, hogy több nagy ámbráscet tetemére bukkantak az állam délkeleti részén.

A helyi környezetvédelmi minisztérium szerint a raj feltehetőleg gömbölyű fejű delfinekből áll. Egyelőre úgy tűnik, az állatok fele még életben van, mentésükre szakértőket küldtek a térségbe, a helyieket pedig felszólították, hogy maradjanak távol a szerencsétlenül járt állatoktól.

Egyelőre nem tudni, hogy az állatok miért merészkedtek a sekély vízbe. Olaf Meynecke, a Griffith Egyetem kutatója úgy vélekedik, a melegebb hőmérséklet miatt megváltozhatnak az áramlatok, és módosulhat a táplálékforrások fellelhetősége. A szakértő szerint az éhező cetek ezért a kelleténél közelebb merészkedhetnek a partokhoz, csak hogy végre táplálékoz jussanak. Azt is hozzátette, hogy

a gömbölyű fejű delfinek más ceteknél gyakrabban vetődnek partra, mert nagy csoportokban élnek, és rendkívül szociális lények. Ha egyikük sekély vízbe merészkedik, a többiek is követik.

A közelmúltban hasonló eset történt ugyanitt, a BBC kedden számolt be arról, hogy tizennégy fiatal nagy ámbráscet vetődött partra és pusztult el. Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok, de szakértők vizsgálatot indítottak az ügyben.

Ausztráliában sajnos nem ritkák a hasonló esetek. Két évvel ezelőtt 470 hosszúszárnyú gömbölyű fejű delfin vetődött partra ugyancsak Tasmania partjainál. Az állatok közül 111-et sikerült megmenteni, a többi elpusztult. Ez volt a legsúlyosabb hasonló eset Ausztráliában.

Nyitókép: AP

#Külföld#ausztrália#Tasmania#cet#part#óceán#delfin

Címlapról ajánljuk