Külföld

Kínai tanács a majomhimlő elkerülésére: ne érj hozzá külföldiekhez

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 20. 9:17

A kínai járványügyi központ járványügyi vezetőjének első szabálya a fertőzés elkerülésére. 

A majomhimlő elleni védekezés legelső szabálya, hogy ne érjen hozzá senki külföldiekhez – tanácsolta honfitársainak a kínai járványügyi hivatal egyik magas rangú tisztségviselője. Vu Cunju a közösségi oldalán tett közzé tanácsait, miután az országban először találtak majomhimlős esetet. A betegről akkor csak annyit lehet tudni, hogy külföldről utazott be Kínába.

Cunju öt tanácsot adott a kínaiaknak arra, hogyan lehet elkerülni a majomhimlőt, és az első az volt, hogy „a bőre ne érjen külföldiek bőréhez”. Emellett ugyancsak az érintés elkerülését javasolta ismeretlen emberek, valamint nemrég külföldről visszatért emberek esetében is.

A posztot, ami alatt a Guardian cikke szerint ki volt kapcsolva a kommentelés lehetősége, sokan megosztották a Weibo közösségi oldalon, és széles körben rasszistának és kirekesztőnek értékelték – írta a BBC. Többen is felhívták a figyelmet arra, hogy sok külföldi Kínába zárva töltötte a koronavírusjárvány időszakát, és pont annyira esélyes, hogy majomhimlősök, mintha kínaiak lennének.

A South China Morning Post című hongkongi lap cikke szerint Cunju hétfőn már pontosította nagy vihart kavart tanácsát, és már az írta, hogy az embereknek az „intim bőrt a bőrhöz érintkezést” kell kerülnie a külföldiekkel.

Az első kínai majomhimlős esetről napokig csak annyit lehetett tudni, hogy Csungking városában találták, egy külföldről érkezett emberben, akiről a kötelező covidkarantén alatt került ki, hogy majomhimlős. Később a kínai járványügyi hivatal bejelentette, hogy egy 29 éves kínai kereskedőről van szó, aki Németországban több férfival is lefeküdt, majd Spanyolországba utazott, és onnan szerdán érkezett Csungkingba.

Nyitókép: Vu Cunju járványügyi szakember egy 2022 márciusában tartott sajtótájékoztatón. Fotó: CG/VCG via Getty Images

#Külföld#majomhimlő#járvány#kína#külföldiek#kínai járványügyi hivatal

Címlapról ajánljuk