Külföld

Ebolajárvány tört ki Ugandában

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 20. 14:01

Egy ember már biztosan belehalt, és még további halálos áldozatok is lehetnek.

Az ugandai egészségügyi minisztérium kedden bejelentette, hogy ebolajárvány tört ki az országban, miután egy 24 éves férfi belehalt a vírusfertőzésbe. Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy a férfit az ebolavírus fertőzte még, méghozzá annak ritkának számító szudáni változata, ami több mint egy évtizede nem jelent meg Ugandában.

A haláleset az ország középső részén található Mubende körzetben történt, ahol szeptemberben további hat ember, köztük három gyerek a helyi tisztsétviselők jellemzése szerint „különös betegségben” halt meg. Az ebolafertőzésben meghalt férfit az ugandai egészségügyi minisztérium közlése szerint eleinte más betegségek – malária és tüdőgyulladás – gyanújával kezelték.

A WHO közlése szerint további nyolc fertőzött lehet, akiket egészségügyi intézményekben kezelnek.

A világ eddigi legsúlyosabb ebolajárványa 2014-ben tört ki Nyugat-Afrikában. A két évig tartó járvány alatt több mint 11 ezer ember halt meg és több mint 28 ezren fertőződtek meg a vírussal.


2014 októberében az RTL arról számolt be, hogy szinte kizárt, hogy Magyarországon ebolajárvány alakuljon ki, és annak is kicsi a valószínűsége, hogy valaki behurcolja a vírust hazánkba. Ha mégis lenne fertőzött beteg az országban, a hatóságok készen állnak rá, hogy megakadályozzák a vírus elterjedését.


Nyitókép:  Patrick ROBERT/Sygma via Getty Images

#Külföld#ebola#járvány#ebolajárvány#afrika#uganda

Címlapról ajánljuk