Külföld

Katonai helikopterekből lőttek agyon iskolában tanuló gyerekeket Mianmarban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 19:01

A támadásban legalább hat gyerek meghalt. Az országot irányító juntát azzal vádolják a lázadók, hogy célzottan iskolákat támadnak.

A Reuters a helyi sajtóra hivatkozva azt írja, hogy legalább hat gyerek meghalt, és tizenheten megsérültek, amikor a mianmari hadsereg tüzet nyitott egy buddhista kolostorban működő intézményre. A Szagaing régióban található Let Jet Kone településen végrehajtott akciót azzal magyarázta az országot irányító junta, hogy az épületet lázadók is használhatták.

A hadsereg közleményben vádolta a terrorszervezetnek nyilvánított Kacsin Függetlenségi Hadsereget (KIA) és a katonai vezetést ellenzőkből létrejött Népvédelmi Erőket (PDF), hogy a kolostorban bujkálnak harcosaik, a települést pedig a térségbéli fegyverszállításokra használják.

A hivatalos álláspont szerint a helikoptereken érkező biztonsági erők meglepetésszerű ellenőrzést tartottak, amikor a helyi lakosokat élő pajzsként használó KIA és a PDF harcosai tüzet nyitottak rájuk a házakból és a kolostorból.

Az ország irányítását végző juntát azzal vádolják a lázadók, hogy célzottan iskolákat támadnak, ezért felszólították a katonai vezetést, hogy engedjék el az őrizetbe vett diákokat és tanárokat.

Nyitókép: illusztráció; tengerpart Mianmarban / STR / NurPhoto / Getty Images

#Külföld#mianmar#hadsereg#helikopter#katonai

Címlapról ajánljuk