Külföld

Felszólította az oroszokat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, hogy távozzanak a zaporizzsjai atomerőműből

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 20:01

A létesítmény katonai megszállása növeli egy nukleráis baleset kockázatát a nemzetközi szervezet szerint.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 35 fős Kormányzótanácsa csütörtökön határozatban szólította fel Oroszországot, hogy csapatai hagyják el a zaporizzsjai atomerőmű területét – közölték a zárt ajtók mögött zajló ülésen részt vevő diplomaták.

A létesítmény katonai megszállása jelentősen növeli egy nukleáris baleset vagy incidens kockázatát, ami veszélyezteti Ukrajna, valamint a szomszédos országok lakosságát és a nemzetközi közösséget is

– áll a bécsi tanácskozáson elfogadott dokumentumban.

A NAÜ döntéshozó testülete egyben felszólította az orosz hadsereget és a Roszatom orosz atomenergetikai konszernt, hogy haladéktalanul hagyjanak fel minden tevékenységükkel az atomerőmű területén, és adják át a létesítmény ellenőrzését az ukrán hatóságoknak.

A határozatot huszonhat igen szavazattal fogadták el kettő ellenében és hét tartózkodás mellett. Oroszország és Kína szavazott a dokumentum elfogadása ellen, Egyiptom, Dél-Afrika, Szenegál, Burundi, Vietnám, India és Pakisztán tartózkodott.

Ez már a második határozat, amelyet Oroszország ukrajnai hadművelete kapcsán elfogadott a NAÜ Kormányzótanácsa, mindkettőt Kanada és Lengyelország kezdeményezte Ukrajna nevében, amely nem tagja a testületnek.

Oroszország képviselete a NAÜ-ben úgy fogalmazott, hogy a határozat Akhilleusz-sarka, hogy nem tesz említést az atomerőmű rendszeres lövetéséről. Szerintük a tüzérségi támadásokat a nyugati országok által minden lehetséges módon támogatott és védett Ukrajna végzi. Kijev és Moszkva egymást vádolja a létesítmény területe elleni támadásokkal.

A NAÜ határozatainak ugyanakkor csak felszólító jellege van, az ügynökségnek és kormányzótanácsának nincs eszköze ezek kikényszerítésére.

Nyitókép: A zaporizzsjai erőmű hűtőtornyai. – Fotó: Olya Solodenko / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#zaporizzsjai atomerőmű

Címlapról ajánljuk