Külföld

Kiújult a feszültség az azeri-örmény határon, Vlagyimir Putyin segítségét kérték

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 9:42

Éjszaka rendkívüli ülést tartott az örmény biztonsági tanács.

Harcok törtek ki éjszaka az örmény-azeri határon, a felek egymást vádolják a helyzet újbóli elmérgesedéséért.

A News.am című örmény hírportál közölte, hogy éjszaka rendkívüli ülést tartott az örmény biztonsági tanács, 

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök pedig hivatalosan is felkérte a Kremlt, segítsen szavatolni Örményország biztonságát 

a Moszkva és Jereván között 1997-ben életbe lépett, katonai ügyekre is kiterjedő kölcsönös segítségnyújtási megállapodás keretében.

Nikol Pasinján kedden telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnökkel, valamint Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel. A védelmi miniszterek szintén felvették a kapcsolatot és megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek az örmény-azerbajdzsáni határon kialakult helyzet stabilizálására.

A Reuters tudósítása szerint Azerbajdzsán, amely 2020-ban hathetes harcok után visszaszerezte a teljes ellenőrzést a terület felett, elismerte, hogy a hajnali harcokban veszteségeket szenvedett. Nikol Pasinján azt közölte, hogy legalább 49 örmény katona vesztette életét az összecsapásokban.

Nyitókép: A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott azeri-örmény harcok során rommá vált épületek Agdam városában 2020. november 20-án – Fotó: MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata

#Külföld#örményország#azerbajdzsán#hegyi-karabah

Címlapról ajánljuk