Külföld

A saját szomszédjaikat kellett eltemetniük – ilyen az élet egy faluban, amit nemrég visszafoglaltak az ukránok az oroszoktól

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 13:41

Néhány településen már megkezdődött a háborús bűncselekmények kivizsgálása. 

Az ukrán csapatok nemrég számos települést foglaltak vissza az oroszoktól, köztük egy apró, szegény falut, Zaliznychne-t is, ahol a SkyNews készített riportot

Az ott lakók nagy valószínűséggel még fel sem fogták, hogy mi történt, a hatóságok azonban már ellenőrzik, honnan jelentettek háborús bűncselekményeket. Szerhij Bolvinov, a harkivi regionális rendőrfőnök a Sky Newsnak elmondta, információik szerint szinte minden faluban történtek ilyen esetek. 

A riporter bekísérte a rendőröket egy olyan területre, ahol az oroszok civileket öltek: egy nő egy földdarab felé mutatott, ahol két férfi volt eltemetve, az egyik a szomszédja volt. 

A 63 éves Maria Hryhohora elmondta, az orosz invázió első napjaiban találta meg a férfiakat agyonlőve a házban, de a rendőrség akkor már nem tudott kimenni, mert az orosz csapatok lezárták a falut. A rendőrök azt tanácsolták neki, hogy temesse el a holttesteket, de a háborús bűntett gyanújáról jegyzőkönyvet vettek fel, hogy amint lehetségessé válik, kivizsgálják az esetet.

Maria Hryhohora hozzátette, nagyon ijesztő volt, amikor megtalálta a két férfit, mert egy vértócsában feküdtek. A nő megmutatta a Sky Newsnak a lakását is, egy kis, egyszintes házat, amelynek ablakait bedeszkázták, hogy megvédjék a már betört üvegeket. A bejárati ajtót repeszek szakították be, de belül is vannak robbanás okozta károk. 

Maria sötétben él, mert április óta nincs áram a faluban. Azt mondta, aggódik a közelgő tél és az oroszok esetleges visszatérése miatt.

Amíg a riporter jelen volt, a rendőrök hullazsákba tették a holttesteket, majd elszállították azokat a törvényszéki vizsgálatra. 

A szolgálati autókból álló konvojuk ezután továbbindult a falu szélén lévő ipari területre, ahol egy másik holttestről értesültek. Az áldozatot, aki feltehetően egy biztonsági őr volt, szintén a háború első napjaiban, február 26. vagy 27. körül ölték meg, amikor az orosz erők előrenyomultak – mondta egy rendőr. A holttestét egy magas, sárga színű fémszerkezet felső emelvényén hagyták elrohadni. A rendőrség közölte, nem tudják, miért ölték meg a férfit. 

Az utolsó megálló egy közeli háznál volt, a hátsó kertben szintén volt egy sír. Az 55 éves Vaszil Boronov lépett oda a rendőrökhöz, aki elmondta, a sírban a bátyja fekszik, Szerhijnek hívták, és fogalma sincs, miért ölték meg. A férfi sírva fakadt, amikor a rendőrök megkezdték a munkát. 

Nyitókép: Mykola Miakshykov/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#háborús bűnök#holttestek

Címlapról ajánljuk