Külföld

Nyolc év börtönre ítélték Franciaország egykor legjobban kereső fogorvosát

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 17:57

A szegénynegyedben praktizáló férfi feleslegesen húzta ki páciensei egészséges fogait, és drága pótlást tett be helyettük.

2010-ben a legjobban kereső fogorvos volt Franciaországban az a férfi, akit nyolc év börtönre ítéltek csütörtökön, mert kiderült, hogy feleslegesen távolította el 327 páciensének mintegy 3900 egészséges fogát. Erről az AFP tudósít.

A 42 éves Lionel Guedj Marseille egyik szegénynegyedében nyitotta meg praxisát, ahol hat évig tevékenykedett apja segédletével, akit öt évre ítéltek ebben az ügyben. 2012-ben indult ellenük eljárás pácienseik megcsonkításának vádjával.

A kihúzott fogak helyére drága pótlást tettek, a beavatkozások költségeit részben a francia társadalombiztosítás állta, melynek adatai szerint Lionel Guedj egy átlagos fogorvosnál 28-szor több fogpótlást végzett. 2010-ben 2,9 millió euró bevétele volt. A férfi azt mondta: soha nem akart senkinek ártani, páciensei azonban azt vallották, hogy a felesleges beavatkozásokat követően állandósult fájdalmaik voltak és nem tudtak többé mosolyogni.

Sok áldozatot felháborított, hogy a két fogorvos azután is szabadlábon védekezhetett, hogy vádat emeltek ellenük. A volt páciensek hangos tetszésnyilvánítással fogadták, amikor a bíró a szokásos gyakorlattól eltérően elrendelte, hogy a tárgyalásról mindkét férfit rögtön a börtönbe vigyék.

Illusztráció: Julien Mattia/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#fogorvos#csonkítás#franciaország

Címlapról ajánljuk