Külföld

Egy hónapon belül döntenek Orbán Viktor tusványosi beszédéről

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 2. 14:02

A román Diszkriminációellenes Tanács csütörtökön tartott meghallgatást Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt. Magyarország ezen nem képviseltette magát. A testület egy hónap múlva dönthet a Nemzeti Liberális Párt beadványáról. 

A Transtelex azt írja, a román Diszkriminációellenes Tanács (CNCD)  szeptember 1-én tárgyalta Orbán Viktor magyar miniszterelnök július 23-án, Tusványoson tett kijelentéseit. A tárgyalásra azért volt szükség, mert feljelentést tett a magyar miniszterelnök ellen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke, Alexandru Muraru.

A politikus szerint a magyar kormányfő szövege „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”.

Magyarország Bukaresti Nagykövetsége a szeptember 1-jei meghallgatásra sem képviseletet, sem írásos álláspontot nem küldött – írja a lap. A Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Asztalos Csaba az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy várhatóan egy hónapon belül születhet meg a döntés.

Asztalos egyébként nem volt jelen az ügy tárgyalásánál, tartózkodását azzal indokolta, hogy a tusványosi beszédet követően álláspontot fogalmazott meg, amely szerint Orbán Viktor nem vonható felelősségre kijelentései miatt Romániában, hiszen egy másik állam miniszterelnöke, és mint ilyen, immunitást élvez – idézi a Transtelex Asztalost.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#orbán viktor#tusványos#románia#diszkrimináció#tanács#döntés

Címlapról ajánljuk