Külföld

11 ezer kormányzati dokumentumot rejtegetett Trump a floridai golfklubjában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 2. 21:45

Nyilvánosságra hozta a bíróság a Trump-házkutatáson lefoglalt iratok részletes listáját. Több mint száz titkos irat szerepel a leltárban, ráadásként 47 „minősített” feliratú, de üres mappa, amik eredeti tartalmáról egyelőre nem tudni semmit.

A bíróság pénteken nyilvánossá tette a Donald Trump házában tartott FBI-házkutatás során lefoglalt iratok minden eddiginél részletesebb listáját, és kiderült a házkutatás hivatalos jogcíme is, írja az MTI amerikai jelentések alapján.

Az ügyben eljáró floridai szövetségi bíró az igazságügyi minisztérium beadványát hozta nyilvánosságra, benne a házkutatáskor készített leltárral. Ebben az áll, hogy a floridai Trump-rezidencián a nyomozók magánjellegű iratok között tárolva találtak minősített dokumentumokat. 

Az összegzés alapján összesen több mint 100 iraton szerepelt a „bizalmas”, „titkos”, vagy „szigorúan titkos” minősítés

írja a Business Insider.

Ezek mellett nagyjából 11 ezer nem minősített kormányzati dokumentum is a hatóság birtokába került, valamint egyéb személyes dokumentumokat, fényképeket, magazinokat, kivágott újságcikkeket, könyveket is lefoglaltak. Szerepel a leltárban ruházat/ajándék megjelöléssel is több tétel.

Az irodákban talált dokumentumok között volt több tucat üres dosszié „minősített” felirattal. Az üres dossziékkal kapcsolatban a CNN-nek név nélkül nyilatkozó szakértő azt mondta, hogy ezek kérdéseket vetnek fel, ám nem szükségszerűen jelentik azt, hogy korábban tartalmaztak is minősített iratokat, hiszen a kormányzati gyakorlat alapján az ilyen dossziékat gyakran újra felhasználják, ezért üresen állnak.

A minisztériumi dokumentumokból kiderült, hogy a Mar-a-Lago nevű rezidencián tartott augusztus 8-i házkutatást szövetségi törvények megsértésének gyanújával kezdeményezték.

„A nyomozócsoport a folyamatban lévő nyomozás előmozdítása érdekében áttekintette a lefoglalt anyagokat, értékelve minden egyes lefoglalt tárgy relevanciáját és jellegét, és előzetes döntéseket hozva a lefoglalt tárgyak jellege és természete által javasolt vagy indokolt nyomozati utakról. A lefoglalt anyagokat továbbra is felhasználják a kormány nyomozásának előmozdítására, és a nyomozócsoport a további nyomozati lépések során továbbra is felhasználja és értékeli a lefoglalt anyagokat” – írta az Igazságügyi Minisztérium a leltárhoz csatolt levélben

Az ügyben eljáró szövetségi bíró csütörtökön tartott meghallgatást Floridában, amelyen Donald Trump ügyvédeinek kérését mérlegelte, hogy kirendeljen-e független jogi szakértőt az iratok hatósági átvizsgálásához. A volt elnök képviselői az eset példátlanságára és az átláthatóságra hivatkozva kérték a külső szakértő kijelölését.

A szövetségi igazságügyi minisztérium képviselői a bíró előtt azzal érveltek, hogy egy ilyen szakértő kinevezése lelassítaná az eljárást és sértené a nyomozás érdekeit. A minisztérium korábban a héten azt is bejelentette, hogy már elvégezte a lefoglalt iratok átvizsgálását, ami szintén szükségtelenné teszi a független szakértő jelenlétét. A szakértő kijelöléséről csütörtökön nem született döntés a floridai bíróságon.

Nyitókép: Donald Trump golfklubjában talált iratok egy része – Fotó: FBI / DOJ

#Külföld#donald trump#mar-a-lago#titkosítás

Címlapról ajánljuk