Külföld

Aktiválódott a vészhelyzeti rendszer és leállt a zaporizzsjai atomerőmű egyik reaktora

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 14:47

A nemzetközi ellenőrök viszont épségben elérték az erőművet. Az ukrán és az orosz fél is a másikat teszi felelőssé az ágyúzásokért.

Megérkezett a zaporizzsjai atomerőműbe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziója – közölték orosz és ukrán hírügynökségek.

Európa legnagyobb atomerőműve hónapok óta az Ukrajna több területét megszálló orosz csapatok ellenőrzése alá került. A térségben folyamatosan a harcok, a háborúban álló két ország kölcsönösen azzal vádolja a másikat, hogy ágyúzza az erőmű környékét. 

A NAÜ-ellenőrök vezetője, Rafael Grossi a biztonsági kockázatok ellenére úgy döntött, hogy csapatával folytatja a missziót, csütörtökön pedig épségben el is érték az erőművet. 

Az ágyúzások viszont nem maradtak következmények nélkül, az ukrán atomenergia-üzemeltető, az Energoatom szerint az egyik reaktor a tüzérségi támadások következtében hajnalban kikapcsolt. 

A vészhelyzeti rendszer aktiválódott, és az 5-ös blokk leállt 

közép-európai idő szerint 2:57-kor – áll az Energoatom közleményében.

Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország pajzsként használja az erőművet, fegyvereket tárol ott, és a környékéről indít támadásokat. Moszkva pedig azzal vádolja Ukrajnát, hogy meggondolatlanul lövi a területet, ezek a támadások pedig akár nukleáris katasztrófával is járhatnak. 

A Vöröskereszt is aggódik

A zaporizzsjai atomerőmű közelében zajló katonai tevékenység azonnali leállítását sürgette csütörtökön a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), és „katasztrofális következményekre” figyelmeztetett.

Ideje végre abbahagyni a játszadozást a tűzzel, és valódi lépéseket tenni a zaporizzsjai és más létesítmények védelme érdekében 

– mondta újságírók előtt Robert Mardini, az ICRC főigazgatója.

„A legkisebb számítási hiba is olyan károkat okozhat, melyeket évtizedekig bánni fogunk” – fogalmazott Mardini és leszögezte: ha bizonyos helyek csatatérré változnak, az hosszú évekre katasztrofális következményekkel járhat a környezet és emberek milliói számára

„Ha az atomerőműben radioaktív szivárgás indul, nehéz, sőt lehetetlen lesz humanitárius segítséget biztosítani” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

#Külföld#zaporizzsjai atomerőmű#nukleáris katasztrófa#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#nemzetközi atomenergia ügynökség

Címlapról ajánljuk