Külföld

Visszakapcsolták a zaporizzsjai atomerőmű ötös blokkját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 2. 20:20

A reaktort az orosz tüzérségi támadások miatt állították le csütörtökön.

Újra rákapcsolták az ukrán elektromos hálózatra a zaporizzsjai atomerőműnek azt az energiatermelő blokkját, amely csütörtökön kapcsolódott le az orosz csapatok ágyúzása miatt, közölte az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pénteken Telegramon.

„A zaporizzsjai atomerőmű 5-ös számú erőművi blokkja, amely tegnap az orosz megszálló erők újabb aknavetős támadása következtében lekapcsolt, 13 óra 10 perckor újra csatlakozott az elektromos hálózathoz, és fokozatosan növekszik a teljesítménye” – írta az Enerhoatom. A jelentés szerint az atomerőműben jelenleg két blokk üzemel, amelyek Ukrajna szükségleteire termelnek áramot. A berendezések és a biztonsági rendszerek működésével kapcsolatban nincs az ukrán vállalatnak információja, írja az MTI.

Az Enerhoatom csütörtökön közölte, hogy helyi idő szerint 4 óra 57 perckor az orosz erők újabb aknavetős támadása következtében az atomerőműben működésbe lépett a veszélyhelyzeti védelmi rendszer, és az üzemelő 5-ös energiablokk leállt.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó közölte, hogy a régióban az orosz erők cselekményei miatt kiképzés indult a sugárbetegek kezelésére, és már külön egészségügyi osztályt is nyitottak az ilyen betegek fogadására. „Gyakorlatsorozat indult a speciális szolgálatok képességeinek tesztelésére. Mára az egyik egészségügyi intézménybe harmincágyas, átalakított osztályt telepítettek a sugársérült betegek fogadására. Ha szükséges, lehetőség van több ágy elhelyezésére is” – fejtette ki a kormányzó. 

Visszakapcsolták a zaporizzsjai atomerőmű ötös blokkját
Rafael Grossi az erőműben – Fotó:: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

„Az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű láthatóan többször is megsérült” – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója pénteken.

A nemzetközi szervezet vezetője csütörtökön tett látogatást delegációjával a nukleáris létesítményben, és tarthatatlannak nevezte a helyzetet. Rafael Grossi arról is beszámolt, hogy az atomerőműben tartózkodása alatt "kényelmetlenül közelről" hallatszott a harci zaj.

„Voltak pillanatok, úgy kétszer-háromszor, amikor nyilvánvaló volt, hogy nehézfegyverekkel, aknavetőkkel tüzelnek. Tényleg nagyon zavaró volt mindannyiunk számára” – fogalmazott Rossi.

A NAÜ-igazgató a Twitteren csütörtökön közzétett videójában ismét megerősítette, hogy csapata továbbra is jelen lesz a zaporizzsjai atomerőműben. „Épp most fejeztem be az első áttekintést azokról a kulcsfontosságú területekről, amelyeket a létesítmény első megközelítése során látni akartunk. Természetesen itt még sok a tennivaló, a munkatársaim maradnak. És ami a legfontosabb, gondoskodunk a hosszú távú jelenlétről” – hangoztatta Grossi. A NAÜ-ellenőrök többsége csütörtöki látogatása után elhagyta az atomerőművet. A szervezet öt szakértője maradt a létesítményben.


Az orosz és az ukrán fél hetek óta egymást vádolja a nukleáris létesítmény és Enerhodar város lövetésével. Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pénteken a Telegramon azt írta, hogy az oroszok „hazudnak, manipulálják és elferdítik a zaporizzsjai atomerőmű valós helyzetét, és csak a nekik kedvező információkat terjesztik a NAÜ-misszió látogatásáról”.

A Híradó riportja:


Nyitókép: Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#zaporizzsjai atomerőmű#reaktor

Címlapról ajánljuk