Külföld

Nehezebb lesz az oroszoknak az EU-ba utazni

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 31. 17:18

Szijjártó Péter fenntartásai ellenére is felfüggesztik a vízumkönnyítési megállapodást.

Megnehezítik az orosz állampolgárok turisztikai célú beutazását a schengeni övezetbe. Az uniós tagállamok külügyminiszterei prágai tanácskozásukon arról döntöttek, hogy felfüggesztik az Oroszországgal 2007-ben megkötött vízumkönnyítési megállapodást.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a tanácskozás résztvevői nem értettek egyet abban, hogy az Ukrajna elleni támadás következményeit kell-e viselniük azoknak az orosz állampolgároknak, akik közt feltehetően vannak a háborút ellenzők is. Szijjártó Péter például egy Facebook-videóüzenetben közölte, hogy felszólalt az orosz állampolgárokat érintő általános vízumtilalom ellen, a vízumkönnyítési megállapodás eltörléséhez viszont elég volt a tagállamok minősített többsége.

Az EU külpolitikai főképviselője, Josep Borrell arról beszélt, hogy július közepe óta egyre több orosz érkezik Európába, és egyesek közülük úgy vásárolgatnak, mintha nem tombolna háború Ukrajnában. Szerinte mindez biztonsági kockázatot jelent az Oroszországgal szomszédos államok számára.

A megállapodás eltörlésével időigényesebbé és költségesebbé válik az orosz állampolgárok rövidtávú vízumszerzése, de továbbra is beutazhatnak a diákok, újságírók és azok, akik a biztonságukat féltik Oroszországban. A lépés egyelőre nem terjed ki a már kiadott mintegy 12 millió vízumra, de uniós tisztségviselők ezek felfüggesztését is vizsgálják.

Nyitókép: Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#európai unió#schengen#oroszország#orosz-ukrán háború#vízum#beutazás#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk