Külföld

Bizarr show-t csinált saját esküvőjéből a román szélsőjobboldal vezetője, aki 2024-ben államfői babérokra törhet

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2022. augusztus 31. 11:17

Minden románt meghívott hétvégi esküvőjére a szélsőjobboldali, nacionalista és magyarellenes nézeteiről elhíresült George Simion. Bár a lagzi ügye heteken át lázban tartotta a román sajtót és közvéleményt, végül csak pár ezres tömeg kerekedett a falunapokra hajazó kézfogón. A bizarr PR-akció nem véletlen: a szélsőjobbos AUR pártelnöke így próbálhatja előkészíteni államelnök-jelölti kampányát.

Az elmúlt napokban George Simion és párja, Ilinca Munteanu esküvője tartotta  lázban a román sajtót. Arról a szélsőjobboldali nézeteket valló politikusról van szó, akinek pártja a 2020-as parlamenti választáson nagy meglepetést okozott, hiszen egy olyan nacionalista politikai formáció jutott be a román törvényhozásba 9 százalékos eredménnyel, amelyet a legtöbb választást megelőző közvélemény-kutatás még csak nem is mért.

Parlamentbe jutása óta a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hangos rendszerellenes tiltakozásaival próbált kitűnni, politikusaitól az oltás- és maszkellenesség sem állt távol, de George Simion neve korábbról is ismerős lehet. 2019 májusában a közösségi médiában ugyanis azt állította, hogy őt és egyik társát megverték „magyar szélsőségesek”, amikor le akarta róni kegyeletét az úzvölgyi katonatemetőben nyugvó román hősök előtt, ennek pedig az lett a vége, hogy néhány hét múlva több ezer szélsőjobbos vonult ki a helyszínre. A temetőfoglalásnak nagy szerepe volt magának az AUR-nak a létrejöttében – olvasható a Maszolon megjelent elemzésben.

A botrányhős-politikus most azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy júniusban minden románt meghívott a dél-romániai Oveselu faluban tartandó esküvőjére. Ajándékokat nem kért, de azt igen, hogy mindenki népviseletbe érkezzen. Simion felhívása azonban nem eredeti: az antiszemita és magyarellenes román Vasgárda egykori vezetőjének, Corneliu Zelea Codreanunak 1925-ben tartott esküvőjén 80-100 ezer ember vett részt. Az AUR elnökének lagzijára ennyien ugyan nem mentek el, a szombati, 27-ei nagy napon sajtóbeszámolók szerint körülbelül 3-5 ezren gyűlhettek össze, de a hangulat részben hasonló lehetett, mint száz évvel ezelőtt.

Az esküvő óriási visszhangot keltett a román médiában, igaz, ezért maga a politikus is sokat tett, hiszen hónapokon át adagolta követőinek a nagy nap részleteit, 

majd magáról az eseményről is számos bejegyzést osztott meg, köztük például egy 5 óra 47 perces (!), több kamerás élő közvetítést is. 

Mint egy igazi falunapon. A Transtelex szerint az esküvőt egész nap közvetítő România TV lett a hétvége legnézettebb csatornája: az eseményt országszerte 390 ezer néző követte percenként.

A múlt szombati népünnepélyt egy hatalmas mezőn szervezték a Vâlcea megyei Oveselu faluban, többen buszokkal, szervezetten érkeztek. A 2500 négyzetméteres területen egy turisztikai komplexum található, wellness- és spa-központtal, és a panzió mellett egy fatemplom is található, itt tartották a vallási szertartást, amit rövid ideig egy hamisnak bizonyuló bombariadó zavart meg. Karszalagos beléptetés működött: az „igazi meghívottaknak”, akik a benti programokon is részt vehettek, kék, a nyilvános felhívásra érkező tömegnek sárga, az újságíróknak piros szalag jutott. Népművészeti és kézműves kirakodóvásárral készültek, a gyerekeknek volt bábszínház, és lovaglási lehetőséget is biztosítottak, népdalénekesek mulattattak, hőlégballonba lehetett huppanni, ha valaki felülről is megnézte volna a tömeget.

„Ne egyék meg a díszletet!”

Ami a tévéből kimaradt címmel írt helyszíni riportot a Libertatea internetes oldal Simionék esküvőjéről. Ebből például olyan érdekességek derülnek ki, mint hogy:

  • a kirakódóvásárban kürtőskalácsot is árultak (bár a szerző szerint hidegen), darabjáért 20 lejt, azaz körülbelül 1650 forintot kértek,
  • a hosszú szertartást celebráló Teodosie konstancai érsek arra intette a párt, hogy legalább hét gyerekük legyen, a hetediket pedig ő maga fogja megkeresztelni,
  • az éhes, tűző napon várakozó násznép egy adott ponton nekiállt almákat lopkodni egy szekérből, míg rájuk nem szólt valaki, hogy a gyümölcsök dekorációnak vannak ott, és ne egyék meg a díszletet,
  • amikor a tömeg végre ételhez jutott, és jóllakott, többen sorba álltak, hogy a barátoknak, szomszédoknak is kóstolót vigyenek haza.

Az eseményen a Transtelex tudósítója is jelen volt, aki látványos képekkel kísért beszámolóban írt az eseményről. „A helyszínre érve mindenki kapott ajándékba egy Nagy-Románia alakú hűtőmágnest és egy ortodox szentképet, ellenőrzés viszont egyáltalán nem volt: gyakorlatilag bárki azt vihetett be egy több ezres rendezvényre, amit csak akart. Ekkor kezdtem megérteni, hogy a szervezőket egyetlen dolog hajtja, mégpedig az, hogy legyenek ott minél többen” – olvasható a portálon.

A szerző kitért arra is, hogy a násznép, amit csak lehetett, lefotózott és -videózott, a többnyire biztonságiak által kísért politikus viszont egyre inkább kiesett a népével közvetlenül és türelmesen fotózkodó pártvezető szerepéből, valaki állítólag oda is szólt Simionnak, hogy a résztvevőhöz beszéljen, ne a kamerákhoz.

Mire ez a cirkusz?

Politikai hitvallásához híven George Simion most is követői nemzeti identitástudatára akart hatni, egészen odáig ment el, hogy a lakodalom előtt egy héttel román termelőket keresett Facebook-bejegyzésben. „Azt akarom, hogy Romániából származzanak a zöldségek az esküvőmön” – írta. Aztán hozzászólásban folytatta, egészen részletekbe menően, hogy hány kilogramm paprikára, gombára, tökre, hagymára, petrezselyemre, kaporra, paradicsomra és répára van szüksége a menühöz.  

Minden szimbólum a románságról, a hagyományos értékekről, az ortodoxiáról, a népről és az országról, istenről és az egyházról szólt. Még a petrezselymet is az ősi földből kellett kihúzni

– olvasható a Digi24 internetes oldalon megjelent, meglehetősen cinikus hangvételű véleménycikkben. A szerző a „helyi Woodstocknak”, az AUR-elnök „személyes Disneylandjének”, „PR-fesztiválnak” nevezi az esküvőt, amelynek szerinte kitűzött célja volt, hogy visszautasítson mindent, ami nyugati.

Hogy „miért nem házasodott meg Simion – csak úgy, mint a többi politikus – szmokingban, csokornyakkendőben, a menyasszony meg Versace-ruhában, és miért nem buliztak egy bukaresti elitklubban, ahol füstölt lazacot, garnélarákot és narancsos kacsát szolgálnak fel?”

A portál szerzője szerint azért, mert „a Nyugattól kölcsönzött szokások romlottak, és távol állnak a hagyományos értékektől, a hazaszeretettől, továbbá minden egyéb hangzatos, de üres fogalomtól, aminek hallatára az AUR tagjai és szimpatizánsai – és nem csak ők – büszkének érezhetik magukat.”

Éppen államelnök-jelölti kampányát alapozhatta meg

A román mértékadó sajtó szerint nagyon is tudatos döntés állhat a népünnepéllyé fejlesztett lakodalom mögött. 

Cristian Pirvulescu román politológus úgy véli, az AUR-vezér a 2024-ben esedékes választásokon államelnöki babérokra akar törni. 

A Szabad Európa kérdésére kifejtette: egyértelmű, hogy George Simion népszerűségét kívánta növelni az eseménnyel, de hogy ez mennyire sikerült, azt nehéz megmondani.

Ennek az esküvőnek az volt a célja, hogy kimozdítsa az AUR-t a lejtmenetből, és George Simiont jól látható és népszerű államelnökjelöltté tegye

– fogalmazott a politológus.

Nyitókép: George Simion/Facebook

#Külföld#románia#george simion#lakodalom#esküvő#nacionalizmus#szélsőjobboldali#politika#ma

Címlapról ajánljuk