Külföld

Évszázados hagyományt kell megszakítani Erzsébet királynő mozgási nehézségei miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 31. 16:44

Jövő héten derül ki, hogy ki lesz az új brit miniszterelnök, de az már biztos, hogy London helyett Skóciában kell az uralkodó elé járulnia.

Több mint száz év után először fog előfordulni, hogy a brit uralkodó nem a Buckingham palotában nevezi ki az új miniszterelnököt. A leköszönő kormányfő, Boris Johnson és utódja fog jövő kedden a skóciai Balmoralba, II. Erzsébet nyári rezidenciájára utazni – tudósít a BBC.

A királyi udvar szerint azért döntöttek így, mert az uralkodó már nehezen mozog, és el akarják kerülni, hogy az utolsó pillanatban kelljen átszervezni az új miniszterelnök programját, ha a királynő mégsem tudna Londonba utazni.

Szeptember ötödikén fogják bejelenteni, hogy Liz Truss vagy Rishi Sunak lesz-e a 15. kormányfő, akit uralkodása alatt kinevez II. Erzsébet. Az új miniszterelnök másnap Boris Johnsonnal együtt utazik Balmoralba, ahol a leköszönő kormányfő bejelenti lemondását a királynőnek, aki ezután kinevezi az utódot.

Viktória királynő uralkodása óta minden kormányfőt a Buckingham palotában neveztek ki, egy kivétel volt: 1908-ban Herbert Henry Asquith-nak a franciaországi Biarritzba kellett utaznia VII. Eduárdhoz. A BBC által megkérdezett alkotmányjogász szerint nincs alkotmányos akadálya annak, hogy az új miniszterelnököt Balmoralban nevezzék ki, sőt, vannak, akik értelmetlennek tartják, hogy a királynő az ő korában Londonba utazzon egy pusztán formális ceremónia miatt.

Erzsébet királynő egyébként július végén érkezett meg Balmoralba, ahol ilyenkor hagyományosan üdvözlő fogadást tartanak tiszteletére, ezúttal azonban ezt az eseményt is lemondták.

Nyitókép: Max Mumby/Indigo/Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#ii. erzsébet#királynő#balmoral#skócia

Címlapról ajánljuk