Külföld

Víz alatt van Pakisztán egyharmada

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 29. 20:48

Június óta több mint 1100 ember halt meg a pusztító árvizek miatt. 

Pakisztán egyharmadát teljesen elöntötte a történelmi mértékű árvíz – idézi a klímaügyi minisztert a BBC. Az árvizek utakat, házakat és rengeteg termést sodortak el, halálos pusztítást okozva ezzel az országban. 

„Az egész egy nagy óceán, nincs szárazföld, ahonnan kiszivattyúzhatnánk a vizet” – mondta Sherry Rehman az AFP-nek, hozzátéve, hogy mindez elképzelhetetlen méretű válságot okozott.

A hatóságok szerint a monszunszezon júniusi kezdete óta legalább 1136 ember halt meg. A mostani esőzések az elmúlt évtized legsúlyosabbjai, amelyekért a kormány az éghajlatváltozást okolja. 

Az ismert halálos áldozatok közül 75 az elmúlt 24 órában halt meg – közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog. Bilawal Bhutto-Zardari pakisztáni külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a halottak egyharmada feltehetően gyermek.

A hivatalos becslések szerint több mint 33 millió pakisztáni – minden hetedik ember – érintett a katasztrófában.

Az ország északi részén, a Swat-völgyben a nagy víz hidakat és utakat sodort el. A hegyvidéki területen élő emberek ezreit utasították evakuálásra, de a hatóságok még a helikopterek segítségével is nehezen jutnak el a csapdába esett emberekhez.

A katasztrofális pakisztáni helyzetről a szombat esti Híradó készített riportot:

Nyitókép: Hussain Ali/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#pakisztán#víz#áradás

Címlapról ajánljuk