Külföld

Megbízhatatlan, homofób, rasszista, Putyin trójai falova – keményen támadja Orbán Viktort a Guardian

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 28. 17:20

A lap külügyi újságírója arról ír: Putyinnak egyre kevesebb lehetősége maradt, de vannak még barátai Nyugaton.

Nem engedheti meg Vlagyimir Putyin, hogy örökké háborúzzon, de a visszavonulás és a békekötés sem opció számára, véli Simon Tisdall, a Guardian újságírója vasárnapi véleménycikkében. Szerinte az orosz elnök számára az a legműködőképesebb megoldás, hogy megpróbálja megemelni a háborús költségeket Ukrajna támogatói számára.

Szerinte sok lehetősége van a Nyugat megosztására a politikusnak, mivel a szovjet örökség miatt számos gyenge pont és kihasználható konfliktus van Európában. A szerző a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka után Orbán Viktort említi Putyin szövetségeseként. Azt írja a magyar miniszterelnökről:

Az EU-n belül Orbán Viktort látják Putyin trójai falovának. Mint oly sokan az európai szélsőjobboldalon, Orbán felnéz Putyin intoleráns, nacionalista ideológiájára, és osztozik rasszista, homofób világlátásában. Gyakorta tett keresztbe EU-s szankcióknak. A múlt hónapban többoldalú gázmegállapodást kötött a Kremllel. Nyilvánvaló, hogy Orbánban nem lehet megbízni.

Rajta kívül szót ejt az olasz szélsőjobbosokról, valamint a szerb kormányról is. Arra a következtetésre jut: Putyin félelmet és instabilitást akar terjeszteni Európában, és mélyíteni a gazdasági válságot. Szerinte az orosz elnök akár bármit kockára tesz, hogy győzzön, és emiatt napról napra veszélyesebb.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Külföld#orbán viktor#putyin#homofóbia#rasszizmus#háború#szankció#vélemény

Címlapról ajánljuk