Külföld

Rezsiemelés a maximumon: 80 százalékkal emelkednek az energiaárak Nagy-Britanniában

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 26. 16:10

Októbertől cudar idők várnak Albionra.

Októbertől 80 százalékkal emelkedik a brit fogyasztók energiaköltsége – közölte pénteken az országos energiafelügyeleti hatóság (Ofgem), így az átlagos éves háztartási számlák 3 549 fontra (1 731 821 forintra) emelkednek – számolt be a hírről az MTI.

Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója szerint az emelés tetemes hatással lesz a háztartásokra szerte Nagy-Britanniában, és januárban újabb emelés valószínűsíthető, ami az energiapiacokon tapasztalható jelentős árnyomásnak tudható be.

Szerinte sürgős és határozott lépésekre van szükség a kormány részéről, hogy további segítséget nyújtson a háztartásoknak. Úgy véli, a kormány támogatási csomagja jelenleg segítséget nyújt, de egyértelmű, hogy az új miniszterelnöknek további lépéseket kell tennie az októberben és jövőre esedékes áremelések hatásának kezelése érdekében.

Az Ofgem közölte, hogy nem ad előrejelzést januárra, amikor újra felülvizsgálják az energiaárakat, mert a piac továbbra is túlságosan változékony, de azt mondta, hogy az árak jelentősen romolhatnak 2023-ban is.

Az energiaszámlák idén az egekbe szöktek Nagy-Britanniában, miután a világjárvány után már amúgy is emelkedő nagykereskedelmi gáz- és áramárak megugrottak azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és Moszkva visszafogta az Európába irányuló gázexportot.

A 24 millió brit háztartás új átlagos villamosenergia- és gázszámlája azt jelenti, hogy az energiaszámlák csaknem megháromszorozódtak tavaly októberhez képest, amikor átlagosan 1277 fontot tettek ki, ami jelentős tényezője volt a 40 éves csúcsra emelkedő inflációnak.

Nyitókép: Martin Prescott / Getty Images

#Külföld#nagy-britannia#rezsiemelés

Címlapról ajánljuk