Külföld

Magától lélegezni kezdett az agyhalottnak nyilvánított csecsemő

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 26. 13:04

Az Egyesült Királyságban felülvizsgálják a gyakorlatot, amivel felállítják az erre vonatkozó diagnózist.

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi szakhatóságok felülvizsgálják azt a jelenleg érvényben lévő gyakorlatot, amelynek segítségével megállapítják, hogy a beteg rendelkezik-e még agyi funkciókkal. Erre azért kerül sor, mert korábban egy agyhalottnak nyilvánított csecsemő magától lélegezni kezdett, holott a hivatalos álláspont az volt, hogy a kicsi gépek nélkül már nem tudott volna életben maradni, mivel nem voltak érzékelhető agyi funkciói.

Az Egyesült Királyságban korábban nagy felháborodást keltett annak a 12 éves fiúnak az esete, akit az orvosok lekapcsoltak volna az életfenntartó gépekről, de a szülők ebbe nem egyeztek bele. A fiút szintén az említett gyakorlatnak megfelelően nyilvánították agyhalottnak.

A szóban forgó csecsemő esetében végül a bíróságnak kellett döntenie, hogy tartsák-e életben a gyermeket. A kicsi bangladesi szülei csodának tartják, hogy a gyermekük újra lélegzett, de a szakértői vélemény szerint a gyermek életét már nem lehetett megmenteni, végül meghalt, miután lekapcsolták a gépekről.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#agyhalott#teszt#vizsgálat#felülvizsgálat

Címlapról ajánljuk