Külföld

Magyarországot is beperelték a portugál tizenévesek

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 23. 11:47

Ha a javukra döntenek, az az európai kormányoknak radikális lépéseket kell tenniük az éghajlati válság megállításáért.

Portugál fiatalok 2020 szeptemberében több mint 30 országgal szemben indítottak pert, mondván, hogy a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat, írta meg a Hvg.hu

A 10 és 23 év közötti portugál felpereseket a Glan (Global Legal Action Network) jogászai képviselik. A tízfős, brit ügyvédekből álló csapat képviseletében az ügyet közösségi finanszírozás segítségével tudták bíróságra vinni.

A lappal fiatalokat képviselő Glan közölte: az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 17 bíróból álló Nagytanácsa tárgyalja még idén. Korábban a Guardian számolt be róla, hogy a 17 bíróból álló Nagytanács elé csakis a legsúlyosabb kérdések jutnak el, ezerből mindössze három. Ráadásul a pert 33 ország kormánya ellen indították a fiatalok, ennyi államnak még soha nem kellett megvédenie magát egyetlen nemzetközi bíróság vagy testület előtt sem: az alperesek Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Németország, Görögország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Törökország. Ukrajna ellen a bíróság jelenleg szünetelteti az eljárást.

Ha a legfelsőbb bíróság a felperesek javára hoz döntést, az az európai kormányokat arra kényszeríti majd, hogy radikális lépéseket tegyenek az éghajlati válság megállításáért.

A felperesek az ügy során azt szeretnék elérni, hogy az államok járuljanak hozzá a globális kibocsátások csökkentéséhez határaikon belül és azon túl. Az érvelés szerint az államoknak felelősséget kell vállalniuk a határon kívül eső káros anyag kibocsátásért, az általuk exportált fosszilis tüzelőanyagokért, a külföldről importált áruk előállításáért és a területükön székhellyel rendelkező multinacionális vállalatok határon kívül eső tevékenységeiért is.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#per#portugália#klímaváltozás#klímasemlegesség

Címlapról ajánljuk