Külföld

Kim Dzsongun húga megkérte a dél-koreai elnököt, hogy fogja be a száját

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 19. 8:11

Észak-Korea nem kér az atomfegyverek leszereléséért cserébe felajánlott gazdasági segítségből.

Kim Jodzsong, az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun húga pénteken azt javasolta a dél-koreai elnöknek, hogy „fogja be a száját”, miután az ismét jelezte, hogy országa hajlandó lenne gazdasági segítséget nyújtani Észak-Koreának atomfegyverei leszereléséért cserébe. Kim Jodzsong „egyszerűnek és gyerekesnek” minősítette, hogy Jun Szogjol azt gondolja, gazdasági együttműködésre cserélheti Észak-Korea „becsületét” és atomfegyvereit.

Miközben a dél-koreai elnök jelezte, hogy hajlandó gazdasági segítséget nyújtani Észak-Koreának, ha az leáll az atomfegyver-fejlesztéssel, és nekilát a leszerelésnek, azt is szorgalmazza, hogy Dél-Korea növelje a katonai elrettentő erejét Észak-Koreával szemben. Dél-Korea a régóta felfüggesztett közös hadgyakorlatokat is újrakezdi az Egyesült Államokkal.

Kim Jodzsong szerint a közös hadgyakorlatok is azt mutatják, hogy a szövetségesek nem őszinték, amikor diplomáciát emlegetnek. Világossá tette, hogy nem fognak tárgyalni a dél-koreai elnökkel.

Az elmúlt években Kim Jodzsong harcos kritikusává vált Dél-Koreának, egyes elemzők szerint a „rossz zsaru” szerepét öltötte magára testvére visszafogottabb nyilatkozataival szemben – mutat rá a Reuters.

Nyitókép: Jorge Silva/Pool via Bloomberg / Getty Images

#Külföld#észak-korea#dél-korea#atomfegyver#kim jodzsong

Címlapról ajánljuk