Külföld

Bevándorlók gyermeke, aki megütötte a bokáját Boris Johnson botrányában – mégis a következő konzervatív miniszterelnök is lehet

Mohos MátéMohos Máté

2022. augusztus 17. 8:17

Rishi Sunak jelenlegi brit pénzügyminiszter történelmet írhat: lehet, hogy ősztől ő vezeti az Egyesült Királyságot. Ha ez így lesz, akkor először irányíthatja bevándorlók gyermeke az országot, aki azzal is rekordot állíthat be, hogy ő lehet minden idők legfiatalabb brit miniszterelnöke.De hogy lett az indiai bevándorlók gyermekéből a kormányfői poszt várományosa?

Rég nem látott mozgolódás indult néhány hete a brit Konzervatív Pártban. Miután Boris Johnson a kormánya nyomására bejelentette lemondását sokadik botránya után, számos potentát tűnt fel, hogy átvegye a helyét. Mivel még nem jött el az idő az országos választásra, a következő miniszterelnököt a Konzervatív Párt tagjai fogják megszavazni. A versenyből a nyáron kikopott a legtöbb résztvevő és csak ketten maradtak: vagy Liz Truss külügyminiszter, vagy Rishi Sunak pénzügyminiszter lesz a következő kormányfő.

A két politikus között akadnak hasonlóságok: mindketten ugyanakkor jártak az Oxfordra, volt olyan kurzus, amit együtt is látogattak. Ezenfelül mindketten lehúztak több évet a magánszektorban: Truss az olajiparban, Sunak pedig fedezeti alapoknál – mindkettő klasszikus háttér konzervatív politikusok számára.

Azonban csak Sunak az, aki mindenképp történelmet írna miniszterelnökként: ő lenne ugyanis az ország első, bevándorlóktól származó, színesbőrű vezetője, aki  a maga 42 évével az Egyesült Királyság legfiatalabb miniszterelnöke is lenne.

Rishi Sunak pazar életútja tökéletesen mutatja, hogyan tolódott az országban élő indiai diaszpóra egyre inkább jobboldalra az elmúlt évtizedekben. 

Bevándorlók gyermeke, aki megütötte a bokáját Boris Johnson botrányában – mégis ő lehet a következő konzervatív miniszterelnök
Truss és Sunak a július 25-én megrendezett vitájukon. Fotó: Jacob King - WPA Pool / Getty Images

Kétlépcsős migráció Thatcher ölelő karjaiba

A negyvenes-ötvenes évek bevándorlási hulláma után a hetvenes-nyolcvanas években érkezett meg az Egyesült Királyságba számos indiai, akik korábban a volt brit gyarmatokon éltek, nem ritkán még a brit uralom idején. Közhely a politikában, hogy a kisebbségi szavazók általában a baloldali, progresszív pártokat támogatják a nemzetieskedő konzervatívok helyett, ám ez nem igaz erre a közösségre, és manapság felnövő leszármazottaikra – köztük Rishi Sunakra.

Miért alakult ez így? A hetvenes-nyolcvanas években érkezett indiaiak nagyrészt nem is Indiából jöttek, hanem Kelet-Afrikából, ahol családjaik már a 19. század végétől. Ők ebben az időszakban a briteket segítették a kolóniák adminisztrációjában, nagyjából „helytartókként” felügyelve a fekete afrikaiakra a fehér britek nevében.

Így amikor ez a réteg elkezdett átvándorolni az Egyesült Királyságba, nagy részük kisebb-nagyobb vagyonnal, valamint angol nyelvű oktatással a háta mögött érkezett. Különösen szerencsések voltak az ekkor regnáló konzervatív Margaret Thatcher alatt, aki számos intézkedéssel segítette a vállalkozókat és az üzletet építőket. Több ekkor bevándorolt indiai igen sikeres lett a kiskereskedelemben: Sunak édesanyja például gyógyszertáros volt, a szintén indiai származású kormánytag, Priti Patel szülei pedig egy újságbolt tulajdonosai.

Bevándorlók gyermeke, aki megütötte a bokáját Boris Johnson botrányában – mégis ő lehet a következő konzervatív miniszterelnök
Indiai bevándorlók várnak a Kenyából Angliába tartó vonatra. Fotó: Keystone-France / Gamma-Keystone via Getty Images

Sunak később is közel maradt a konzervatív párt thatcherista szárnyához: az irányzathoz köthető agytrösztökben is elfogadott állásokat.

Ez a társadalmi réteg, illetve leszármazottaik a mai napig jobban kötődnek a konzervatív párthoz, hiszen az Egyesült Királyság történetének egyik legnotóriusabb konzervatív kormánya segített nekik, hogy anyagi biztonságot találjanak új hazájukban. A közvélemény-kutatásokból ezért is derül ki rendre, hogy az indiai származású britek körében változatlanul népszerű a tory párt – ezért is van Boris Johnson miniszterei közt annyi indiai hangzású név.

Népszerűség és botrányok a covid alatt

Sunak politikai karrierje kalandosan indult: 2015-ben került be először a parlamentbe Richmond választókörzetéből, ami egy gazdag, főleg fehérek lakta környéknek számít, ahol már az óriási meglepetés volt, hogy a konzervatív jelöltségért egyáltalán egy színesbőrű politikus is ringbe száll. Komoly hagyatékhoz kellett felnőnie az ekkor mindössze 34 éves képviselőnek, ugyanis ennek a körzetnek előtte a konzervatív párt korábbi vezetője, az egykori külügyminiszter William Hague volt a képviselője. Sunak azonban jól vizsgázott a választók szemében, ugyanis 2017-ben még nagyobb győzelmet aratott, mint először.

Ezután 2020 februárjában lett az Egyesült Királyság pénzügyminisztere, miután elődje, a szintén indiai származású Sajid Javid lemondott egy Boris Johnsonnal való összetűzés nyomán. Sunak szempontjából nem volt szerencsés az időzítés: az ország egy hónappal később már teljes zár alatt volt a covid miatt, a gazdasági kilátások pedig nem voltak túl rózsásak.

A politikus mégis jelentős népszerűségre tett szert a járvány alatt: az ő nevéhez köthető az a kormányzati intézkedés, amelynek értelmében a koronavírus miatt dolgozni nem képes britek elmaradt fizetésük 60 százalékát elkérhették az államtól.

Szintén neki lehetett hálálkodni az Eat out to help out nevű tervért, amivel a járványhullám utáni nyitást és a vendéglátóipart segítette az állam azzal, hogy a résztvevő éttermekben a hét első három napján állta a számla felét a vásárlók helyett. Végül Sunak ötletével a kormány 840 millió fontot költött a vendéglátóipar gatyába rázására.

Szépen emelkedett tehát Sunak csillaga a kormányon belül, és 2022 áprilisáig sikerült is elkerülnie a botrányokat. Ekkor azonban egyszerre három is a nyakába szakadt egy héten belül:

  • Kiderült, hogy felesége, Akshata Murty nem rendelkezik állandó lakóhellyel az Egyesült Királyságban, így adót sem fizet. Ezen státusz fenntartására évente 30 ezer fontot költ, így megússza, hogy milliókat kelljen befizetnie az államkasszába. Ez különösen amiatt keltett visszatetszést, hogy apja, aki egyébként annak idején szépen támogatta Sunak képviselői kampányát, a világ egyik leggazdagabb embere. Ennek köszönhetően Rishi Sunak felesége vagyonosabbnak számít, mint II. Erzsébet királynő
  • Az is kiderült, hogy Sunak amerikai zöldkártyával rendelkezik, így lehet, hogy külföldi munkákat vállalt el hivatali ideje alatt.
  • Ezenfelül a hírhedt partygate botrány miatt is megbírságolták.

Első két botrányát megúszta, mivel felmentették egy etikai vizsgálat után, ám a partygate – amikor kiderült, hogy Boris Johnson és számos kormánytag megszegte a covid miatti korlátozásokat – már a vég kezdete volt, nemcsak a pénzügyminiszter, hanem Johnson és teljes kormánya számára. A miniszterelnök végül a kormánytagok győzködésére bejelentette lemondását – így a nyáron megkezdődhetett a mérkőzés pozíciójáért.

Johnson botránysorozatával és lemondásával korábban az RTL Híradó is részletesen foglalkozott.

Mennyi az esély arra, hogy Sunak történelmet ír?

Boris Johson lemondása után összesen 11 jelölt indult a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. Az első szavazási fordulóban öt jelölt esett ki – ezután addig folytatódott a voksolás, míg csak ketten maradtak: Truss és Sunak.

A konzervatív párt kétszázezer tagja szeptember 2-ig adhatja le a szavazatát, ők külföldről is voksolhatnak. Ezután ezeket összesítik, az eredményt pedig szeptember 5-én kihirdetik. Az új miniszterelnök így szetpember 7-én léphet hivatalba. Egy nemrég készült közvélemény-kutatás 22 százalékos előnyt jelzett Liz Trussnak – de ez még nem jelenti azt, hogy ne születhetne meglepő eredmény szeptemberben.

A győztesnek nem lesz könnyű dolga, kezdenie kell valamit a rekordmagas inflációval. Míg Sunak ellenfele Truss az adócsökkentést szorgalmazza a segélyezéssel szemben, Sunak azzal kampányol, hogy „sürgős segítséget” kell nyújtani a britek számára. Hozzá köthető az Egyesült Királyság „rezsicsökkentése” is: korábban egy 400 fontos, vagyis mintegy 200 ezer forintos segélyt hagyott jóvá háztartásonként, amit a britek megemelkedett rezsijükre költhetnek el ősszel.


Nyitókép: Jane Barlow - Pool / Getty Images

#Külföld#rishi sunak#egyesült királyság#bevándorló#india#liz truss#választás#konzervatív#boris johnson#covid#ma

Címlapról ajánljuk