külföld

Nem bukott bele a bizalmatlansági szavazásba, marad miniszterelnök Boris Johnson

rtl.hurtl.hu

2022. június 6. 21:18

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke megnyerte a bizalmatlansági szavazást.

Bizalmatlansági szavazást tartottak a brit alsóház konzervazív képviselői Boris Johonson miniszterelnökkel szemben. A helyi idő szerint este hatkor kezdődő voksolás során 211-en szavaztak ellene, 148-an pedig támogatták őt. Korábban elemzők arról beszéltek, hogy ha száznál több képviselő szavaz ellene, az komolyan megnehezítheti a kormányzást a következő hónapokban.

Korábban 54 konzervatív képviselő írta alá azt az indítványt, ami miatt meg kellett tartani a szavazást. A győztes oldalnak 180 szavazatot – tehát a konzervatív képviselők számának felét, plusz egyet – kellett összegyűjtenie.

Johnson tehát marad hatalmon miniszterelnökként, és a pártjában is.

Ahogy Boris Johnson távozott a szavazás helyszínéről, az összegyűlt tömeg ismét kifújolta őt, hasonlóan ahhoz, amikor a királynő oldalán jelent meg múlt héten.

Korábban mi is írtunk róla: a miniszterelnök elleni bizalmi szavazás kiírása hosszabb ideje napirenden volt, miután az elmúlt hetekben kiderült, hogy a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején  több kerti partit, ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak, nem egyszer Johnson részvételével.

A közkeletűen „partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult. A miniszterelnök korábbi keményvonalas támogatója, Laurence Robertson is arról írt Twitteren, hogy ezúttal nem tudott Johnson javára szavazni.

Korábban a BBC-nek a miniszterelnökhöz közel álló források azt mondták, hogy nagy az esély Johnson győzelmére:

Nyitókép: Dan Kitwood / Getty Images

#külföld#boris johnson#miniszterelnök#szavazás#indítvány#konzervatív

Címlapról ajánljuk