Külföld

Liz Cheney elbukta: Trump legádázabb ellenfelét megbüntették a választók

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 7:23

A képviselőnő elveszítette a republikánus előválasztást, mert nem állt be Donald Trump mögé. 

Kikapott kedden a republikánus előválasztáson Liz Cheney képviselőnő, Donald Trump volt amerikai elnök legádázabb republikánus kritikusa – jelentette az amerikai sajtó. Wyoming állam republikánus szavazói inkább egy olyan jelöltet választottak, aki azt a hamist állítást hangoztatja, hogy Trump választási csalás miatt kapott ki Joe Bidennel szemben a 2020-as elnökválasztáson, és akit Trump támogatott az előválasztáson.

Cheney a választási vereségét beismerő beszédében kijelentette, magabiztosan győzhetett volna az előválasztáson, és így megtarthatta volna helyét a képviselőházban, ha beáll Trump mögé, de ezt nem tudta megtenni. A képviselőnő a két évvel korábbi választáson még a szavazatok 73 százalékát kapta az előválasztáson.

Cheney számára az amerikai kongresszus épületet elleni ostrom volt a fordulópont, amikor Trump támogatói 2021. január 6-án megpróbálták megakadályozni az elnökválasztás eredményeinek hivatalos elfogadását. Cheney egyike annak a két republikánus képviselőnek, akik beültek a január hatodikai ostrommal foglalkozó kongresszusi vizsgálóbizottságba.

Január 6-a óta mondom, hogy bármit megteszek azért, hogy Donald Trump soha többet ne kerüljön a Fehér Ház közelébe, és komolyan is gondoltam.  

– mondta Cheney, aki egyike volt annak a tíz republikánus képviselőnek, akik Trump elítélésére szavaztak az ostrom miatt indított alkotmányos vádeljárásban. Mind a tíz képviselő ellen egészpályás letámadást indítottak Trump hívei: négyen közülük visszavonultak, négyen pedig kikaptak a republikánus előválasztásaikon.

Cheney veresége várható volt Wyomingban, ahol a választók 70 százaléka Donald Trumpra szavazott a 2020-as elnökválasztáson. A képviselőnő tudta, hogy nem lesz képes meggyőzni a republikánus szavazókat, hogy őt válasszák, és a kampánya alatt a demokrata választókat bíztatta arra, hogy szavazzanak rá a republikánus előválasztáson. Egy demokrata szavazó a BBC-nek egy szavazóhelyiség előtt elmondta:

Soha semmiben nem értettem egyet Liz Cheney-vel, de tisztelem, ahogy a demokráciáért küzd.

A képviselőnő Dick Cheney egykori amerikai alelnök lánya. Annak a Dick Cheney-nek, akit talán senki másnál nem gyűlölnek jobban a baloldalon. Leszámítva persze Trumpot. 

Donald Trump a közösségi oldalán gratulált a Cheney-t legyőző Harriet Hagemannak, közölve, hogy Cheneynek „szégyellnie kellene magát viselkedéséért”, hozzátéve, hogy most „végre eltűnhet a politikai süllyesztő mélyében, ahol biztosan boldogabb lesz, mint most”. Hageman közölte, hogy Trump támogatásának köszönheti győzelmét, amit úgy értékelt, hogy a wyomingiak „jelezték az elitnek, hogy nem tolerálják azokat a képviselőket, akik nem őket képviselik”.

Nyitókép: Liz Cheney távozik az eredményváró eseményéről. Fotó:  Alex Wong/Getty Images

#Külföld#liz cheney#donald trump#előválasztás#wyoming#republikánus párt#republikánus#capitolium ostroma#január 6

Címlapról ajánljuk