Külföld

Úgy mentették meg egy lengyel újszülött életét, hogy kinyomtatták a koponyája másolatát

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 15. 20:53

Bravúros eljárás!

Innovatív műtétet hajtottak végre orvosok Lengyelországban egy csecsemőn, aki úgy született, hogy a koponyája egyötöde hiányzott – írja a DailyMail

A deformitást a terhességi vizsgálatok során nem vették észre, csak akkor, amikor februárban megszületett. Mivel a kislány agyszövetei szabadon voltak, fogékony lett volna a fertőzésekre, amelyek szinte biztosan halálosnak bizonyultak volna. Az orvosok négy napot kaptak arra, hogy kitaláljanak valamit a hiányzó rész pótlására.

A babát a krakkói gyermekkórházba szállították át, ahol a szakértők CT- és MRI-vizsgálatokat végeztek annak érdekében, hogy pontosan lemodellezzék a kislány koponyáját. A modellt ezek után elküldték Varsóba, hogy egy 3D-nyomtatással foglalkozó cég elkészítse a koponya mását műanyagból. 

A modell lehetővé tette az orvosok számára, hogy saját szemükkel lássák a csontvesztés mértékét, és segített nekik a műtét megtervezésében és begyakorlásában. 

Miután elemezték a koponyát és feljegyezték a deformitás pontos méretét, a sebészek megkezdték a kétórás műtétet, a fej lágyszövetének rekonstrukcióját. A műtét során a kislány más testrészeiből származó bőrt, izmot és zsírt használtak fel, lényegében úgy foltozták össze a lágyszövetet – hibátlanul. 

A műtét azonban csak ideiglenes megoldást kínált a csecsemő problémájára, de mivel sikerült lezárni a nyitott részt, a jövőben helyreállíthatják a hiányzó csontot is – ehhez is 3D-nyomtatást fognak használni, azonban jelenleg türelemre van szükség, mert a csontjai még növekednek. 

Nyitókép: Jennifer Polixenni Brankin/Getty Images

#Külföld#baba#koponya#3d-nyomtatás#3d nyomtatás#3d#műtét

Címlapról ajánljuk