Külföld

NAÜ: A zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 10:10

Tűz alá került Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területe, de a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint nincs ok a pánikra.

Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban, írja az MTI.

A NAÜ szakértői előzetesen megállapították, hogy nincs közvetlen biztonsági fenyegetés a tüzérségi támadások, vagy más katonai műveletek következtében. Ez azonban bármikor megváltozhat

 – hangsúlyozta Grossi.

Mindössze néhány órával az Oroszország kérésére összehívott tanácskozás előtt újból lövések érték Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területét. 

Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatásának képviselőjének állítása szerint az ukrán fegyveres erők igyekeztek csapást mérni az atomerőműre, Ukrajna ugyanakkor Oroszországot vádolja az elfoglalt erőmű lövetésével.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország az egész világ fenyegetésére használja az atomerőművet, és ismételten az orosz csapatok visszavonulását. A létesítmény feletti ukrán ellenőrzés visszaállítását követelte „Európa biztonsága érdekében”.

Grossi felszólította Moszkva és Kijev képviselőit az ENSZ BT-ben, hogy minél előbb tegyék lehetővé nemzetközi szakemberek helyszíni szemléjét.

Nyitókép: Zaporizhzhia Nuclear Power Plant/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#erőmű#veszély#orosz-ukrán háború#zaporizzsja#zaporizzsjai atomerőmű

Címlapról ajánljuk