Külföld

A brit hírszerzés szerint a krími robbanások meggyengítették az orosz fekete-tengeri flottát

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 17:00

A robbanássorozat okai továbbra sem ismertek.

A brit hírszerzés szakértői szerint jelentősen meggyengítették az orosz fekete-tengeri flottát a Krím félsziget katonai repülőterén a héten történt robbanások, amelyben legalább nyolc repülőgép megsemmisült vagy megrongálódott – közölte a londoni védelmi minisztérium pénteken.

A nyolc katonai repülőgép a teljes orosz háborús repülőgépállomány kis részét képviseli, azonban a szaki repülőteret az orosz fekete-tengeri flotta repülőinek elsődleges bázisaként használták – áll a közleményben.

A krími Novofjodorovka melletti orosz repülőtérről kedden jelentett robbanássorozat okai továbbra sem ismertek, ám a szemtanúk által készített videófelvételeken látható gombaalakú füstoszlopok valószínűleg négy területről eredtek, ahol lőszert tároltak – tették hozzá.

A brit értesülések szerint maga a repülőtér minden bizonnyal használható még, a jelentős károk ellenére is. Valószínű azonban, hogy Oroszország módosítja, mennyire tartják biztonságosnak a 2014 óta megszállva tartott félszigetet, melyet eddig vélhetően biztonságos hátországként tartottak számon.

Az Ukrajna ellen február végén indított orosz hadjárat kezdete óta a brit kormány rendszeresen közli értesüléseit a háborús helyzetről. Moszkva célzott dezinformációs kampánnyal vádolja Londont.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#flotta#fekete-tenger#brit hírszerzés#krím#krím félsziget

Címlapról ajánljuk