Külföld

Bántalmazzák a fogyatékkal élő gyerekeket az ukrajnai árvaházakban

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 8:10

Embertelenül bánnak velük, figyelmeztet az ENSZ. A BBC riporterei korábban öt árvaházat látogattak meg Dél-Ukrajnában, ahol padokhoz kötözött tinédzserekkel, gyerekágyakban élő felnőttekkel és súlyosan alultáplált gyerekekkel találkoztak.

Az ukrajnai árvaházakban bántalmazzák a fogyatékkal élő gyerekeket, akiket sok esetben magukra is hagynak, figyelmeztetnek az ENSZ szakemberei.

Az emberi jogi tisztviselők szerint a háború csak súlyosbította a gyerekek helyzetét, ezért felszólítják az ukrán kormányt, hogy orvosolják a már a háború előtt kialakult helyzetet, írja a BBC.

Az ENSZ azután adott ki közleményt, hogy a BBC News vizsgálata feltárta az ukrajnai árvaházakban széleskörűen tapasztalt bántalmazásokat.

Több mint 100 ezer gyermek és fiatal élt ilyen intézményekben a háború előtt. Miután Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, több ezer fogyatékkal élő embert küldtek haza a családjukhoz.

Az ENSZ szakértői szerint ezzel magukra hagyták, megfosztották őket a szükséges segítségtől.

Ukrajnában még a Szovjetunióban kialakult rendszert követik: a szülőknek azt tanácsolják, hogy adják állami gondozásba fogyatékkal élő gyerekeiket. 

Júniusban a BBC News riporterei öt árvaházat látogattak meg Dél-Ukrajnában, ahol padokhoz kötözött tinédzserekkel, gyerekágyakban élő felnőttekkel és súlyosan alultáplált gyerekekkel találkoztak.

Nyitókép (illusztráció): Oleksandr Rupeta (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

 

#Külföld#ukrajna#ensz#fogyatékos#bántalmazás#árvaház#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk