Külföld

Kiderült egy korábbi Twitter-alkalmazottról, hogy Szaúd-Arábiának kémkedett

Dévai LászlóDévai László

2022. augusztus 10. 7:15

6 ezer felhasználóihoz férhettek hozzá.

Kémkedés miatt ítélték el a Twitter egy korábbi alkalmazottját. Ahmad Abouammo amerikai állampolgár Szaúd-Arábiának szolgáltatott ki szenzitív adatokat egy kémkedési ügy kapcsán olyan felhasználókról, akik a szaúdi kormányt kritizálták – írja az ABC News. Az esküdtszék összesen hat vádpontban találta bűnösnek, köztük csalás és pénzmosás bűntettek miatt is.

Az FBI 2019-ben indított nyomozása szerint Abouammo és egy szaúdi állampolgár, Ali Alzabarah a Twitternél dolgozott, a pozíciójukat pedig arra használták fel, hogy hozzáférjenek a felhasználók bizalmas adataihoz: e-mail-címeikhez, telefonszámaikhoz és IP-címeikhez. Utóbbi alapján könnyen be lehet azonosítani a felhasználók pontos tartózkodási helyét is.

A bírósági kereset megnevez egy harmadik férfit, Ahmed Al-Mutairi szaúdi állampolgárt is, akiről azt állítják, hogy a szaúdi királyi családnál dolgozott korábban.

A bíróság közlése szerint a kémkedés miatt elítélt egykori Twitter-alkalmazottak nagyjából 6 ezer felhasználó adataihoz férhettek hozzá, közülük 33 ember iránt szaúdi bűnüldöző szervek is aktívak érdeklődtek, velük kapcsolatban korábban adatszolgáltatási kérelmet nyújtottak be a Twitterhez a szaúdi hatóságok.

Nyitókép: Andrew Burton / Getty Images

#Külföld#szaúd-arábia#twitter#kémkedés

Címlapról ajánljuk