Külföld

Firenzében büntetik, ha a klímás üzletek az utcát hűtik

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 10. 12:49

Pénzbüntetést szabnak ki, ha nyitva marad a boltok ajtaja.

Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő. Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, ez az önkormányzat az egyedüli, amely megbírságolja az energiatakarékossági intézkedések megszegőit, írta az MTI. 

A toszkán fővárosban 25 eurótól 500 euróig, azaz 10 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő pénzbüntetést szabnak ki azokra a klimatizált kereskedelmi egységekre, amelyek nyitva tartják ajtajaikat. 

Dario Nardella polgármester ugyanakkor felszólította a lakosokat, hogy:

  • ne vasalják ki minden ruhájukat;
  • csak telepakolva használják a mosógépet;
  • a fűtési szezonban ne lépjék túl a 19 Celsius-fokos hőmérsékletet az otthonokban és a munkahelyeken.

Máshol is takarékossági program indult azután, hogy Olaszország csatlakozott az Európai Unió tagállamai közötti megállapodáshoz, amelynek értelmében egyelőre önkéntes alapon, 2022 augusztusától 2023 márciusáig 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást az utóbbi öt év átlagához képest. Olaszország hét százalékos csökkentést vállalt.

Torinóban a közvilágítás erősségét vették vissza, és két fokkal megemelték a közhivatalok hűtési hőmérsékletét. Milánóban 26 fokban szabták meg az irodák nyári hőmérsékletét, és Giuseppe Sala polgármester arra kérte a dolgozókat, hogy munkaidő után, távozáskor kapcsolják le a villanyt. Bellunóban hajnali fél három és öt óra között lekapcsolják a közvilágítást, Bariban pedig megkezdték az utcai lámpák LED-technológiára való átállítását.

Roberto Cingolani ügyvivő energetikai-környezeti miniszter a RAI1 köztelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy a hétszázalékos gázfogyasztás-csökkentés „nem képvisel lényeges változást”, ennek ellenére „mértéktartással és óvatossággal” kell a télre készülni.

Az Il Messaggero napilap több oldalon át közölt tanácsokat a háztartási gépek energiatakarékos használatáról, többek között azt írták, hogy a legjobb, ha gáztűzhely helyett az olaszok indukciós főzőlapot szerelnek fel.

Nyitókép: Jesus Hellin/Europa Press via Getty Images

#Külföld#olaszország#spórolás#energiatakarékosság#klíma#légkondicionáló#firenze

Címlapról ajánljuk