Külföld

Joe Biden tényleg túl öreg és szenilis már egy újabb elnöki ciklushoz?

Dévai LászlóDévai László

2022. augusztus 7. 11:46

Az Egyesült Államok 79 éves elnökét a beiktatása óta támadják a korával, bakijait gyakran ezzel magyarázzák. Később aztán többször kiderült, hogy a környezetéből erősen kiragadott pillanatokat nagyítanak fel az elnököt bírálók. De vajon csak egy média által nagyra fújt lufiról van szó, vagy tényleg gond lehet az elnök mentális állapotával?

Joe Biden a 2021. január 20-i beiktatása óta kis túlzással minden hónapban megajándékozta a kárörvendőit egy vicces elszólással, bakival, mellényúlással. Biden minden idők legidősebb amerikai elnöke, a hivatalba lépésekor 78 éves és 61 napos volt. Az amerikai jobboldali sajtóban és a közösségi médiában az elnöki bakikat rendre Biden korával szokták magyarázni. Sokak szerint már túl öreg ahhoz, hogy betöltse a pozíciót, ezt a feltevést pedig azzal próbálják bizonyítani, hogy Biden

Az elnöki tisztség egyik legfontosabb része az imidzs, ami nagyban meghatározza, hogy a társadalom miként értékeli az államok vezetőjének tevékenységét.

Az Egyesült Államok még mindig a világ legbefolyásosabb országa, éppen ezért az elnöki pozíció a bolygó egyik legfontosabb tisztsége.

Ezért sokan minden, Joe Biden által sután elmondott szót a gyengeség jeleként értelmeznek. A republikánus szavazók belekapaszkodva ezekbe a bakikba alkalmatlannak kiáltják ki Bident. Ezt a narratívát erősítette az a tény is, hogy az elnök nagyon nehezen jön ki a koronavírusból: mi is megírtuk, hogy Biden covidtesztje pozitív lett, alig három nappal azután, hogy megszűnt a korábbi fertőzése miatt elrendelt karantén. A Fehér Ház orvosa, Kevin O'Connor szerint elnöknél kiújulhatott a betegség, ami nem gyakori, de azért olykor előfordul. Bár egyelőre nincs olyan hivatalos orvosi diagnózis, ami arra utalna, hogy Biden a koránál fogva nem tudja ellátni a pozíciójával járó feladatokat, de az említett esetek a bőséges muníciót adnak az elnök politikai ellenfeleinek.

Joe Biden tényleg túl öreg még egy elnöki ciklushoz?
Fotó: Leigh Vogel/Getty Images

Biden kritikusai azért is tartják nagy problémának, hogy az elnök szellemileg netán nem elég friss, mert az Egyesült Államok az elmúlt évtizedek legfeszültebb kül- és belpolitikai időszakát éli. Bidennek valóban nincs könnyű dolga: kezdenie kell valamit az orosz-ukrán háborúval, az egyre gyakrabban előforduló fegyveres vérengzésekkel és az abortusz alkotmányos védelmének eltörlésével is. És akkor ott van még az az üzemanyagárak emelkedése, az infláció és a késlekedő klímatörvény is.

A Monmouth közvélemény-kutatása szerint Joe Biden megítélése április óta folyamatosan romlik: a felmérésből kiderül, hogy az amerikaiak mindössze 10 százaléka gondolja úgy, hogy jó irányba haladnak az ország dolgai. Ezen a ponton érdemes megállni és átgondolni, hogy az elnökkel szembeni elégedetlenség mennyiben tudható be annak, hogy Joe Bidenről másfél éve azt állítják, már túl öreg ahhoz, hogy „a világ legjobb országát” vezesse.

Már a kampányban téma volt

Donald Trump 6,5 millió dollárt költött arra a 30 másodperces, 12 államban sugárzott hirdetésre, amely azt állította, hogy a demokraták elnökjelöltjének nincs „kitartása és mentális ereje” az ország vezetéséhez. Ehhez a korábbi évekből vágtak össze olyan felvételeket, amelyeken Biden összeszedettnek és energikusnak tűnt, szemben a friss szerepléseivel, ahol úgy látszott, mintha csak keresné a szavakat.


Joe Biden a New York Times-nak adott interjújában az őt ért vádakról elmondta, hogy majd a választók eldöntik, hogy alkalmas-e elnöknek. Biden pártja, a demokraták amúgy a kampány során szintén kijátszották az ageizmus-kártyát, amikor Donald Trumpot gyenge, rossz kondiban lévő jelöltnek állították be.

Joe Biden tényleg túl öreg még egy elnöki ciklushoz?
Joe Biden látogatása Izraelben. Fotó: Tasos Katopodis / Getty Images

A „vén hülye” sztereotípia

Az ageizmus, vagy angolul ageism lényegében egy olyan sztereotípia, amivel az életkor alapján egyéneket vagy akár egész csoportokat bélyegeznek meg. Amikor a hivatalban lévő amerikai elnököt a szótévesztései miatt azzal támadják, hogy alkalmatlan a feladata ellátásra, akkor ez a fajta diszkrimináció valósul meg. A kifejezést 1969-ben Robert Neil Butler amerikai orvos, gerontológus, pszichiáter alkotta meg az idősekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés leírására. Butler az ageizmus működését a szexizmus és rasszizmus dimanikájához hasonlította. 

Az ageizmus azért igazságtalan, mert a fizikai és szellemi teljesítőképesség elvesztése nemcsak és nem kizárólag az életkorhoz kötődik, hanem rengeteg tényező befolyásolhatja. Butler szerint kijelenthető, hogy az öregedés okozta teljesítményromlásról szóló sztereotípia nem biológiailag bizonyítható jelenségeken alapul, hanem egy társadalmilag felépített jelenségről van szó.

A fent említett, látványos, olykor valóban megmosolyogtató példák nem bizonyítják egyértelműen azt, hogy Joe Biden nem tudja ellátni a feladatát. Ez persze nem azt jelenti, hogy az elnök csak jó döntéseket hoz, de nincs arra vonatkozó hiteles információ, sem szakmai vélemény, hogy problémák lennének Biden józan ítélőképességével.

Politikai narratíva

Az amerikai konzervatív sajtó és többek között a magyar kormánymédia is a korával támadja Joe Bident. A kormányközeli Origo Napi Balfék rovata például rendszeresen az amerikai elnök vélt mentális állapotán viccelődik. Ezek a sajtótermékek ritkán támadják a kora miatt azt a Donald Trumpot, aki mindössze három évvel fiatalabb Bidennél.

Joe Biden tényleg túl öreg még egy elnöki ciklushoz?
Fotó: Origo.hu

A magyar közszolgálati média is rendre szemléz olyan híreket, amelyek Biden szellemi leépülését próbálják bizonygatni.

Joe Biden tényleg túl öreg és szenilis már egy újabb elnöki ciklushoz?
Fotó: Híradó.hu

A PolitiFact tényellenőrző oldal egyébként a fenti eset után megvizsgálta a felvételt, hogy kiderüljön: valóban a levegővel próbált-e kezet fogni az amerikai elnök Izraelben. A portál elemzése rávilágít, hogy Biden kinyújtott tenyérrel konstatálja vagy üdvözli a mögötte álló csoportot. Ezt bizonyítja az is, hogy az elnök szemkontaktust létesít a csoport jobb és baloldalával. 


Az ilyen és ehhez hasonló esetek könnyen félreértelmezhetők, ha kiragadják a környezetéből. Ezt az Egyesült Államokban a jobboldali média rendszeresen megteszi, hogy erősítsék a politikai narratívát, miszerint az elnök mentálisan nem alkalmas az ország vezetésére.

A jobboldali Fox News például már arról is készített péntek esti szórakoztató műsort, hogy Joe Biden sokkal gyorsabban épül le szellemileg, mint a hozzá hasonló korú férfiak.


Biden kampánycsapata közben figyel rá, hogy azt sugározzák a választóknak, hogy az elnök rendszeresen mozog, és próbálják mindig mozgékonynak ábrázolni. Biden 79 évesen általában felszökken a lépcsőkön (igaz, egyszer el is esett), futólépésben megy rendezvényeken, rendszeresen sétál, igyekszik formában tartani magát. A 2020-as választás előtt a nyolcvanhoz közelítő elnökjelölt szinte minden szereplésén futott, a CNN csinált is erről egy kis válogatást.


Bident amiatt is kritizálják, hogy a beszédeiben sokszor tart felesleges hatásszünetet, összetéveszt szavakat, hirtelen vált témát, valamint túlzottan tagoltan beszél, így a mondanivalója zavarossá válik. 


Kevesen tudják, hogy az elnök beszédhibás, méghozzá dadog. Biden sokszor azért beszél lassan, tagoltan, mert ez egy alapvető technika azoknál a közszereplőknél, akik valamilyen beszédzavarral küzdenek. Hasonló praktikák vannak például a hadarásra is. A történelem egyik leghíresebb dadogó vezetője VI. György brit király volt, aki Bidennél is nagyobb szüneteket tartott, miközben a néphez szónokolt.

Valódi gondok

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a Bidennel szembeni elégedetlenség nem csak amiatt erősödik, hogy minden szótévesztését felnagyítják a politikai ellenfelek. Joe Biden nehéz féléven van túl. Az ukrajnai háború, a fegyveres támadások az Egyesült Államokban és az abortusz több államban való betiltása mind olyan ügyek, amik egy egész ciklusra elosztva is elég feladatot adnának az adminisztrációnak. Bár a gázárak jelenleg csökkennek, de összességében drágább lett az élet a tengerentúlon, mindezek mellett az Egyesült Államokban 40 éves csúcson van az infláció is. Nem tett jót Joe Biden népszerűségének az sem, hogy a kedvezőtlen bel- és külpolitikai folyamatok mellett nem sikerült szövetségi szintre emelni az úgynevezett klímatörvényt sem, amivel rengeteg fiatal szavazót veszítettek.

Az elnöknek többek között keresztbe tett saját pártjának egyik szenátora, Joe Manchin, aki a szenátus Energia és Természeti Erőforrás Bizottság vezetőjeként a klímatörvény részleteinek ellenőrzését végezte és annak Bidenék által tervezett formátumát elutasította.

A legújabb hírek szerint nagy nehezen, engedményeket téve a demokratáknak meggyőzni Manchint, hogy támogassa Joe Biden klímatörvényét. Az engedmények alatt azt kell érteni, hogy az elnök ambiciózus javaslatát alaposan fel kellett hígítani, de úgy látszik, a nyugat-virginiai szenátor a törvénytervezet átírt formájával már nem annyira elutasító. Akárhogy is, ez a fordulat rövid távon Biden malmára hajthatja a vizet, a kérdés már csak az, hogy a klímaszorongó szavazókat kielégíti-e politikailag az új klímatörvény.

A demokraták sem Bidenben látják a jövőt

Összességében pesszimisták a demokraták, ez derül ki a New York Times és a Siena College közös közvélemény-kutatásából. A párt szavazóinak 64 százaléka szerint 2024-ben egy másik jelölttel kellene indulnia a pártnak az elnökségért. A 30 év alatti demokrata szavazók körében Biden számára még lesújtóbb eredmény született, a fiatalabb korosztályt képviselő szavazók 94 százaléka más elnökjelöltet szeretne látni a következő választáson.

Ellen Sciales, a jellemzően fiatalokból álló Sunrise Movement klímacsoport szóvivője elmondta, hogy generációja kiábrándult Bidenből és a többi demokrata pártvezetőből is. 2020-ban rengeteg fiatal tette le a voksát a jelenlegi elnök mellett, de ez a tendencia mára megfordult. Sciales szerint a demokraták azért veszítik el a 30 év alattiakat, mert az elnök nem tartotta be a klímatörvénnyel kapcsolatos ígéreteit.

A demokratáknak az én generációm elvesztését egzisztenciális fenyegetésként kellene kezelniük

– mondta Sciales.

Kétségek a Fehér Házban

A Fehér Ház hivatalosan elhárítja Joe Biden korával és mentális állapotával kapcsolatos kérdéseket. Az ügy kapcsán Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője múlt hónapban csak annyit mondott, hogy „ilyen kérdést még csak fel sem lenne szabad tenniük” az újságíróknak. Akárhogy is, a New York Times-nak sikerült megszólaltatnia több, Biden közelében dolgozó munkatársat. Ők arról beszéltek, hogy próbálnak viszonylag kevés nemzetközi utat szervezni, mert attól tartanak, hogy túlságosan leterhelnék az elnököt.

David Axelrod, aki korábban Barack Obama fő kampánystratégája volt, azt mondta, hogy Biden életkora „nagy probléma” lehet, ha azt szeretnék, hogy újra elinduljon az elnökségért.

Arról az elnök egyik munkatársa sem tett említést, hogy az elnöknek mentális problémái lennének, vagy hogy ne lenne tiszta a gondolkodása, inkább csak attól tartanak, hogy elesik vagy összekever a nyilvános szereplések alkalmával kifejezéseket. Akárhogy is, Joe Biden jelenleg 79 éves, és ha indulna, esetleg nyerne is a 2024-es elnökválasztáson, akkor 86 éves koráig maradna hivatalban.

Forrás: The Guardian, Time, The New York Times; nyitókép: Drew Angerer / Getty Images

#Külföld#egyesült államok#joe biden#usa#amerika#idős#öreg#ma

Címlapról ajánljuk